Un exercițiu binevenit primăvara: să ne detașăm de emoțiile negative!

0
1491
Un exercițiu binevenit primăvara: să ne detașăm de emoțiile negative!
Un exercițiu binevenit primăvara: să ne detașăm de emoțiile negative!

Vă propun ca în această primăvară să facem o ”curăţenie” interioară importantă, la nivel emoţional, să încercăm să eliminăm cât mai mult din judecăţi, critici şi nemulţumiri.

Primăvara, odată cu începerea schimbării vremii şi adaptarea corpului la variaţii mari de temperatură şi presiune atmosferică, încep să apară suferinţe fizice, dar şi reacţii emoţionale, pe care le primim cu dificultate.

Săptămânile de Post (din diferite tradiţii spirituale) sunt optim situate în această perioadă a anului, întrucât permit corpului nostru să intre într-un proces ”voluntar” de curăţenie interioară (foarte necesar după stagnarea de iarnă).

Atât procesul disciplinării alimentaţiei, opririi din consumul hranei animale (care încarcă organismul nu doar cu reziduuri chimice, dar şi cu energii greu de integrat), cât mai ales procesul DISCIPLINĂRII EMOŢIONALE ŞI MENTALE, este foarte foarte important. Este momentul să fim mai atenţi la toate emoţiile noastre, la toate trăirile noastre, să FIM OBSERVATORII MINŢII şi să nu o lăsăm să-şi continue vorbăria inutilă şi auto-agresivă (sau agresivă pentru alţii).

Fiţi prezenţi cât mai mult alături de gândurile şi reacţiile pe care le aveţi în fiecare circumstanţă. JUDECATA şi CRITICA (a celorlalţi sau de sine) reprezintă OBIŞNUINŢE cu care suntem învăţaţi din şcoală. După zeci de ani de repetiţii, au devenit automate pentru cei mai mulţi dintre noi.

Zilnic, criticăm şi ne criticăm continuu. Nu ne place ba una, ba alta, mereu strâmbăm nasul la câte un aspect al lumii din jur. Care nu este decât o lume pe care NOI am construit-o, împreună cu fraţii noştri umani, cu care ne jucăm ”pe terenul de joacă Pământ”.

Problema cu ”JUDECĂŢILE, PREJUDECĂŢILE şi CRITICILE” este că ele aduc multă energie negativă în lumea noastră.

Ca şi cum, din corpul nostru ar emana fluide nevăzute otrăvitoare, care se duc către cel/cea la care ne gândim în acele momente.

Orice critică este o agresiune invizibilă la adresa obiectului criticii. Dacă nu ne place ceva, nu avem decât să întoarcem spatele şi să trecem mai departe, nepăsători.

Vorba lui Vadim Zeland, într-una dintre cărţile sale din seria ”Transurfingul realităţii” – când mergi la o expoziţie de tablouri, nu este nevoie să-ţi placă toate exponatele atârnate pe pereţi. Unele pot să-ţi placă, altele nu. Este normal. Pe lângă cele care nu-ţi plac treci nepăsător, indiferent. Nu te duci la custodele muzeului şi-i spui sa le dea jos de pe pereţi, pentru că nu ţi-au plăcut ţie. Cele care îţi plac, îţi trezesc reacţii emoţionale plăcute, şi datorită lor te simţi bine vizitând expoziţia.

La fel şi în viaţă. Nu este nevoie să ne placă oricine şi orice. Este dreptul nostru şi este normal să fie aspecte din tot ce trăim care ne fac mai multă plăcere şi altele care ne fac mai puţină plăcere. Dacă ne apucăm şi judecăm aspectele considerate de noi ”neplăcute” şi le punem etichete ”bine” sau ”rău” – le încărcăm cu energie suplimentară (pe tot ceea ce îţi concentrezi atenţia, se intensifică!) şi ne vor deranja şi mai mult.

Dacă am învăţa să trecem nepăsători, sau altfel spus DETAŞAŢI (fără nicio reacţie emoţională interioară) pe lângă aspectele neplăcute, atunci am reuşi să observăm şi să ne concentrăm mult mai mult pe acele aspecte care ne fac plăcere şi bine.

Supremele ”teste” de DETAŞARE sunt cele pe care le dăm în prezenţa celor dragi (mamă, tată, soacră, partener, copiii), care ne pun greu la încercare reacţiile emoţionale, întrucât ne cunosc exact ”butoanele” pe care au nevoie să apese pentru a obţine reacţii. Şi o fac iar şi iar, zeci de ani, asigurându-se că suntem exact persoana pe care ei o cunosc!

Exercițiu practic, cu ajutorul respirației

Vă propun ca în această primăvară să facem o ”curăţenie” interioară importantă, la nivel emoţional, să încercăm să eliminăm cât mai mult din judecăţi, critici şi nemulţumiri (INSPIRUL ŞI EXPIRUL – respiraţia = cea care vă ţine în viaţă – este CHEIA procesului). La Inspir, încărcaţi-vă cu tot oxigenul hrănitor al iubirii şi la expir, eliminaţi toate emoţiile neplăcute pe care le trăiţi (sau le-aţi trăit). Puteţi să vi le amintiţi sau nu, puteţi doar să ”etichetaţi” nemulţumirile (cu cuvinte precum ”umilire”, ”ruşine”, ”vinovăţie”, ”nedreptate”, ”nemulţumire” şi multe multe altele).

Important este să vă amintiţi, de câte ori aveţi ocazia (mai ales când sunteţi în aer liber) să inspiraţi oxigen = viaţă = iubire şi să EXPIRAŢI energia negativă a trăirilor negativ. În locul liber rămas după curăţare – INTENŢIONAŢI să instalaţi DETAŞAREA.

Gândiţi-vă cât de confortabil se va simţi INIMA dv într-o stare detaşată. Laolaltă cu întregul organism. Şi încercaţi să practicaţi cât mai mult ”exerciţiul detaşării”  în toate circumstanţele vieţii, de dimineaţă până seara. Indiferent ce vă spune cineva, indiferent cum vă ”provoacă”, alegeţi să reacţionaţi DETAŞAT (nu înseamnă să vă lăsaţi călcat în picioare – nu, desigur!). Pur şi simplu, reacţionaţi FĂRĂ IMPLICARE EMOŢIONALĂ. Fără reacţie interioară ”de judecată” (bine sau rău).

Fiţi extrem de bun şi blând, atât cu propria dv persoană cât şi cu ceilalţi din jur. Dăruiţi bunătate tuturor, ne-ripostând la toate ”provocările” inconştiente (sau conştiente) care vin din toate părţile. Fiţi bun şi blând cu corpul dv.

Exersând DETAŞAREA, nu se mai contractă umerii, mandibula (nu mai strângeţi buzele sau încleştaţi dinţii), nu se mai tensionează ceafa, nu mai aveţi dureri lombare şi suprarenalele (glandele de stres – situatie deasupra rinichilor) îşi îndeplinesc minunat sarcinile. Inima bate calm, regulat, tensiunea nu se mai ridică, nu mai respiraţi superficial (dimpotrivă, rar şi calm), vă oxigenaţi mai bine şi menţineţi întregul corp relaxat.

Ştiu că pare o provocare mare pentru majoritatea. Dar este important să PRACTICAŢI.

Orice deprindere nouă îl sperie pe adult. Pentru că îl scoate din ”zona de confort”. Un adult s-a obişnuit să ştie tot, să poată tot şi nu mai are chef să înveţe. Dar stagnăm şi murim încetul cu încetul din momentul în care încetăm să învăţăm, să evoluăm. Deprinderile noi de care avem nevoie să facem faţă provocărilor vremurilor prin care trecem sunt deprinderi evolutive.

Menţinerea curăţeniei corpului fizic (ESENŢIALĂ) alături de menţinerea ”curăţeniei” emoţionale şi mentale – sunt direcţii în care avem nevoie să ne dezvoltăm pentru a putea păstra timp cât mai îndelungat corpul în care locuim.

Învăţarea bunătăţii şi a blândeţii începe cu noi înşine. Să ne comportăm BINE cu propriul corp (care este extraordinar), să-i oferim cea mai bună hrană cu putinţă (gândiţi-vă mereu, înainte să introduceţi un aliment în gură, că veţi deveni acel aliment! Doriţi să deveniţi ca o vacă, ca un porc, sau mai degrabă ca un peşte, rapid, sau ca o pasăre, ori ca un fruct, sau o legumă? Gândiţi-vă de fiecare dată , este mai uşor să luaţi o decizie corectă dacă introduceţi acest ”filtru„!).

În Medicina Tradiţională Chineză, corpul este considerat partea ”materială”, stabilă a noastră (ca fiinţe umane), în timp ce energia care îl locuieşte (Sufletul, Mintea) este considerată partea flexibilă, dinamică, schimbătoare. Exact ca la un arbore, care are rădăcini stabile, fixate cu putere în Pământ, datorită cărora coroana şi ramurile pot face faţă vânturilor şi furtunilor. Suntem fraţii arborilor pe Pământ, doar că suntem arbori mişcători (în interiorul nostru, toate sistemele interne, circulator, limfatic, respirator, au formă de arbori!).

Aşa încât, avem nevoie de cele două părţi ale noastre, cea STABILĂ, precum şi de cea DINAMICĂ, în cea mai bună formă.

Să ne comportăm BINE cu maşinăria minunată care este corpul, să-i oferim mişcare fizică, oxigenare, expunere suficientă la soare, de câte ori este posibil, stat cât mai mult în Natură, contactul permanent cu arborii şi cu plantele, dar şi odihnă, relaxare şi somn, exact atât cât are nevoie.

Să ne comportăm bine cu SUFLETUL care locuieşte corpul – să-l sărbătorim continuu cu stări de vibraţie înaltă, cu arome, culori şi sunete armonioase şi să-l învăţăm să evite ”provocările” lumii moderne.

EXERSAŢI DETAŞAREA!

Folosiţi MINTEA ca un instrument de ajutor PENTRU PROPRIUL BINE – nu ca o ”armă” setată împotriva voastră (aşa a fost setată de societate şi mai ales, de şcoală!). Puteţi ”rescrie” programele interioare ale minţii.

Important este să repetaţi noile programe atât de mult, încât să devină automate, aşa cum sunt toate cele căpătate în timpul şcolii (mai ştiţi de câte ori vi s-a repetat, în cei 10-12 ani sau mai mulţi de şcoală ”atenţie!”, ”taci din gură!”, ”nu vorbeşti decât când te întreb eu!” şi multe altele asemenea?)

Le aveţi atât de adânc implantate în MINTE, încât este suficient să vedeţi o ”figură de autoritate” (un funcţionar de la financiar sau un poliţist) să luaţi automat poziţia ”drepţi” în interiorul vostru! Depăşiţi aceste bariere interioare, REFĂCÂND SETĂRILE, după ce curăţaţi emoţiile negative accumulate. Curăţenia emoţională este la fel de importantă precum cea fizică. CORPUL NOSTRU MINUNAT ARE NEVOIE DE AMBELE.

Perioada primăverii este PERFECTĂ pentru o CURĂŢENIE GENERALĂ. Vă doresc tuturor SPOR LA DETAŞARE! Şi mai ales vă doresc să re-învăţaţi să vă priviţi cu bunătate, blândeţe şi iubire FRUMUSEŢEA TRUPURILOR pe care vi le-a dăruit Creatorul! Suntem binecuvântaţi că trăim pe Pământ şi experimentăm / învăţăm atât de multe împreună!

Dr. Sorina Soescu

Dacă te abonezi la Newsletter-ul eRomâniaTa.ro vei primi gratuit cele mai noi și apreciate articole direct în căsuța ta de e-mail!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here