Sărbătoarea Crăciunului ne aduce două plante vindecătoare. Care sunt acestea?

0
1146
Sărbătoarea Crăciunului ne aduce două plante vindecătoare. Care sunt acestea?
Sărbătoarea Crăciunului ne aduce două plante vindecătoare. Care sunt acestea?

În multe dintre cele mai importante sărbători ale anului există ascunse tradiții, simboluri sacre și indicii deosebit de valoroase despre leacuri sau remedii uitate de vreme. De aceea, în preajma acestor evenimente, își face loc nevoia de a cerceta mai mult pentru a ajunge la înțelecpiunea adevărată a acestor sărbători, la esența și la însemnătatea lor.

Sărbătoarea Crăciunului ascunde și ea, în tradițiile ei, adevărate taine pentru sănătatea noastră.

Făcând o incursiune în trecut, către drumul celor trei magi, oameni deosebiți și foarte înțelepți, ni se dezvăluie că au venit din depărtări, aducând, fiecare, darul considerat cel mai de preț și necesar începutului de viața al pruncului Iisus. Unul dintre ei se știe că a adus aur, dar ceilalți doi i-au oferit ceva la fel sau poate chiar și mai prețios decât aurul. Este vorba despre două tipuri de rășină, ale căror proprietăți vindecătoare sunt nestemate neprețuite pentru oricine le are și cunoaște întrebuințările lor. Aceste rășini miraculoase se găsesc sub denumirea de tămâie și smirnă.

Chiar dacă ele sunt cunoscute mai mult ca făcând parte din ritualurile religioase, folosite datorită mirosului lor puternic și deosebit, tămâia și smirna sunt, de fapt, remedii puternice întrebuințate de către vindecători de-a lungul istoriei, pentru tratarea diferitelor afecțiuni, de la infecții grave și până la prevenirea căderii părului.

Tămâia (Boswellia sacra, Boswellia carterii): un antidepresiv natural foarte puternic

Încă din vremurile străvechi ale imperiului sumerian, această rășină parfumată, extrasă din arborele Boswellia, a fost adesea transportată în caravane mari, prin deșert, din regiunile din estul Africii și ale Arabiei, inclusiv Yemen, Oman, Etiopia și Somalia. Utilizarea sa ca medicament a început cel mai probabil la vechii egipteni, care, de asemenea, l-au folosit la conceperea faimosului creion dermatograf kohl negru pentru înfrumusețarea fețelor femeilor nobile.

Tămâia este un element central în aproape toate religiile importante din această regiune a lumii, însă valoarea sa terapeutică rămâne adesea nemenționată în cărțile de istorie.

În primul rând, uleiul esențial de tămâie a fost folosit de milenii ca adjuvant în echilibrarea emoțiilor și în obținerea unei vieți mai plină de armonie, bucurie și conectare. Știința modernă ne spune că tămâia este bogată în compuși cunoscuți sub numele de sescviterpene, care au capacitatea de a părtunde prin bariera hematoencefalică și de a stimula regiunea creierului care se ocupă de gestionarea emoțiilor și sentimentelor.

O altă componenta activă a Boswelliei se numește stimsoacetat, care are puteri similare în ceea ce privește reducerea reacțiilor inflamatorii, în special cele care vizează creierul și accelerează declinul cognitiv. Studiile arată că stimsocelul este protector neuronal, inhibă formarea tumorilor și susține dezvoltarea bunei dispoziții, fiind astfel un antidepresiv natural și un compus anti-anxietate.

Uleiul de tămâie este, de asemenea, extrem de benefic pentru piele și păr. Acesta poate fi aplicat topic pentru a trata pielea uscată, pentru a netezi ridurile și pentru a întări rădăcinile părului. După lupte, acesta era folosit în dezinfectarea rănilor, calmerea durerilor musculare și reducerea imflamațiilor. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, uleiul de tămâie este adesea prescris de către doctorii naturopați sau de către aromaterapeuți pentru a trata pacienții care suferă de poliartrită reumatoidă.

Este chiar deosebit faptul că arheologii au găsit cantități mari de tămâie în mormântul faraonului Tutankhamon. O adevărată comoară antică medicinală!

Smirna (Commiphora myrrha):

La fel ca și tămâia, smirna este originară din nordul Africii și Orientul Mijliciu, inclusiv Etiopia și Yemen. Această rășină sacră, obținută din arbuști și arbori ai speciei Commiphora myrrha, apare menționată chiar într-unul din cele mai vechi texte medicale ale Egiptului antic, numit Papirusul Ebers, scris cu 1550 ani î.Hr. Acesta este un testament clar despre cât de populară era smirna în culturile antice, datorită efectelor sale curative.

Dar să vedem de ce!

Dincolo de întrebuințările sale ca și parfum, sau în scopuri de îmbălsămare, civilizațiile timpurii au văzut că aceasta beneficia de multe proprietăți vindecătoare. Egiptenii au cumpărat cantități mari de la fenicieni pentru a face din ea alifii destinate pielii, aplicate pe răni, inflamații și arsuri. Încă din acele timpuri străvechi, medicii vremurilor au recunoscut efectele sale antiseptice, antiinflamatorii și analgezice, smirna fiind prescrisă pentru o gamă largă de afecțiuni fizice, printre care: tuse, astm, indigestie, erupții cutanate și julituri, arsuri, infecții cutanate, hemoroizi, dureri articulare și dureri în gât.

A fost folosită, de asemenea, în tratamentele de reîntinerire facială pentru femei.

Aceste două plante medicinale care se leagă direct de sărbătoarea Crăciunului au parcurs o lungă și anevoioasă călătorie de-a lungul ultimelor cinci milenii. Acestea au fost chiar interzise de anumite religii pentru o perioadă destul de lungă de timp datorită asocierii lor cu ritualuri păgâne – dar este greu să ascunzi un remediu așa de valoros la nesfârșit.

Tămâia și smirna sunt acum cunoscute în întreaga lume pentru semnificația lor religioasă, dar la fel de important este și potențialul curativ extraordinar de tratare a diferitelor afecțiuni și puterea lor de acțiune calmantă și reconfortantă asupra sufletului și minții omenești.

Dacă doriți să vă creați propriul balsam vindecător din aceste două plante vindecătoare, am inclus rețeta de mai jos

Cum să îți faci propriul balsam de piele cu tămâie și smirnă

Această rețetă se prepară la bain-marie, pe foc mic. Puteți folosi un slow cooker, dacă dispuneți de unul. Important este să se păstreze o temperatură controlată, care să nu depășească 40°C. Astfel vă veți asigura că păstrați intacte proprietățile terapeutice ale uleiurilor esențiale.

INGREDIENTE:

2 cești de ulei de măsline

20 de picături de ulei esențial de tămâie
20 de picături de ulei esențial de smirnă
2/3 ceașcă ceară de albine
4 borcane de sticlă, speciale pentru creme

Mod de preparare:

  • Încălziți vasul, punându-l la foc în alt vas cu apă, timp în care amestecați continuu compoziția.
  • Adăugați uleiul de măsline și așteptați să ajungă la temperatura potrivită. Aproximativ 5 – 7 minute.
  • Adăugați ceara de albine, amestecați până ce se topește complet;
  • Adăugați uleiurile esențiale de tămâie și smirnă și amestecați încet timp de 5 minute;
  • Puneți compoziția rezultată în recipiente din sticlă mai mici, ce vor putea fi depozitate la frigider sau orice alt loc mai răcoros. Puneți capacele abia după răcirea completă a conținutului.

De îndată ce veți lăsa această compoziție înmiresmată la răcit, pentru aproximativ 20 – 30 minute, ea se va întări, formând textura specifică unui balsam care poate fi aplicat direct pe piele.

Noi, cei din echipa eRomâniaTa, le-am încercat și ne declarăm convinși de efectele binefăcătoare ale acestor două uleiuri esențiale antice și pline de însemnătate pentru sărbătoarea Crăciunului.

Așteptăm comentariile voastre pe Facebook, să ne împărtășiți din experiențele trăite după prepararea și folosirea acestei rețete!

Vă dorim Sărbători pline bucurii, sănătate și miresme noi binecuvântate!

Echipa eRomâniaTa

Dacă te abonezi la Newsletter-ul eRomâniaTa.ro vei primi gratuit cele mai noi și apreciate articole direct în căsuța ta de e-mail!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here