Poveşti cu tâlc: Iertarea

0
371
Poveşti cu tâlc: Iertarea
Poveşti cu tâlc: Iertarea

Un profesor a dat fiecărui student, ca temă pentru lecţia de săptămâna viitoare, să ia o cutie de carton şi pentru fiecare persoană care îi supără, pe care nu pot să o sufere şi să o ierte, să pună în cutie câte o piersică, pe care să fie lipită o etichetă cu numele persoanei respective. Timp de o săptămână, studenţii au avut obligaţia să poarte permanent cutia cu ei: în casă, în maşină, la lecţii, chiar şi noaptea, să şi-o pună la capul patului.

Studenţii au fost amuzaţi de lecţie la început, şi fiecare a scris cu ardoare o mulţime de nume, rămase în memorie încă din copilărie. Apoi, încetul cu încetul, pe măsură ce zilele treceau, studenţii adăugau nume ale oamenilor pe care îi întâlneau, şi care, considerau ei, au un comportament de neiertat. Fiecare a început să observe că, din zi în zi, cutia devenea din ce în ce mai grea. Piersicile aşezate în ea, la început de săptămână, începuseră să se descompună într-o masă lipicioasă, cu miros dezgustător, şi stricăciunea se întindea foarte repede şi la celelalte.

O problemă dificilă mai era şi faptul că fiecare era dator să o poarte permanent, să aibă grijă de ea, să nu o uite prin magazine, în autobuz, la vreun restaurant, la întâlnire, la masă, la baie, mai ales că numele şi adresa fiecărui student, ca şi tema experimentului erau înscrise chiar pe cutie. În plus, cartonul cutiei se stricase şi ajunsese într-o stare jalnică: cu mare greutate mai puteau face faţă sarcinii lor.

Fiecare a înţeles foarte repede şi clar lecţia pe care a încercat să le-o explice profesorul (când s-au revăzut după o săptămână) şi anume: acea cutie pe care o căraseră cu ei o săptămână întreagă nu a fost decât expresia greutăţii spirituale pe care o purtăm cu noi, atunci când strângem înăuntrul nostru ură, invidie, răceală faţă de alte persoane etc. De multe ori credem ca a ierta pe cineva este o favoare pe care o facem celeilalte persoane. În realitate însă, aceasta este cea mai mare favoare pe care ne-o facem nouă înşine.

În cutia ta câte piersici sunt… şi ce ai de gând să faci cu ele?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here