Poveste cu tâlc, de ziua românilor: Creanga de aur

0
187
Creanga de aur - Poveste cu talc
Creanga de aur - Poveste cu talc

„Trăia odată un prinț, care avea o grădină mare și bogată, în care se afla un copac cu o Creangă de aur. Dar vai, prințul nu știa că în grădina lui se află Creanga de aur.

Într-o zi, un om cu privirea șireată văzu Creanga de aur în grădină și, îndrăzneț, merse la prinț să o ceară:

-Creanga de aur îți cer împrumut…

-O Creangă de aur? De unde să-ți dau? Așa ceva, nici eu, nici zeii nu au! Ea nu există decât în povești și în visul din zori…

Omul șiret îl întrebă:

-De o voi găsi în grădina ta, mi-o dai?

-Bine, să fie a ta!, a răspuns mirat prințul.

Nici nu sfârși bine vorba, că omul cu ochii vicleni alergă în grădină, degrabă se sui în copacul bătrân și apoi se-ntoarse vesel, cu Creanga de aur în sân.

Prințul de pe tron privea și șoptea nedumerit, cu ochii pierduți: «O Creangă de aur, cu sunet vrăjit!» – își spuse el îngândurat.

Supărat, se uită la omul care fugise dincolo de gardul grădinii sale. Simțea cum sprânceana i se întunecă și palmele-i ardeau. Dar totu-i zadarnic acum: «O Creangă de aur în grădină aveam, și eu, prinț nătâng, nu știam! Nici măcar nu știam!»” (povestire după Radu Stanca)

N.R. Cât de potrivită este această poveste cu tâlc pentru românii care nu (mai) cred în „comoara din grădină”. Nu ar fi rău să o citească și vânzătorii de țară (ca să nu le zicem direct trădători…), în speranța că ceva bun se va trezi în conștiința lor!

„SĂ FII ROMÂN înseamnă să îți iubești credința strămoșească în care te-ai născut, martirii și eroii neamului tău, să îți iubești tradiția, cultura și oamenii mari pe care i-a dat acest pământ, cât mai ales să îți iubești necondiționat, în ciuda tuturor evidențelor, țara de astăzi ca să ai puterea să o ridici.” ( Dan Puric).

Dacă te abonezi la Newsletter-ul eRomâniaTa.ro vei primi gratuit cele mai noi și apreciate articole direct în căsuța ta de e-mail!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here