Zahărul nu este sănătos – o premisă simplă pe care o putem înţelege şi accepta cu uşurinţă (până când ajungem să ne confruntăm cu acea prăjitură gigant cu fulgi de ciocolată la interior – atunci lucrurile parcă nu mai sunt aşa de simple…). Vestea bună este că există îndulcitori şi alternative mai sănătoase la zahăr.

Dar fructele nu conţin şi ele zahăr? Nu ar mai trebui să mâncăm nici măcar fructe?

Sau, ce spuneţi despre nectarul de agave? Acesta a fost foarte la modă pentru un timp, după care toată tevatura a început să se diminueze… Care este motivul?

Există alternative? Sau suntem destinaţi unei vieţi traite cu produse alimentare fără nici un pic de gust, de aromă?

Dulciuri neîndulcite? Sună cam trist…

Bine, bine, alunecăm prea mult spre dramă. Dar până la urmă iubim dulciurile şi avem nevoie de câteva alternative viabile. Aşă că Well.org a consultat câţiva experţi în zaharuri pentru a ne ajuta să ne construim o părere despre cei mai sănătoşi si cei mai dăunători îndulcitori şi care sunt cele mai recomandate alternative ale zahărului.

Potrivit Victoriei Brodsky, şeful departamentului de nutriţie al ContentChecked, trei tipuri de zaharuri se bucură de cea mai mare atenţie: fructoza, glucoza şi zaharoza. Fructoza este un zahăr natural care se găseşte în fructe, glucoza este găsită în sângele nostru şi zaharoza este cunoscută sub numele de zahăr de masă, obţinut din trestie de zahăr sau din sfeclă de zahăr.

Refenindu-ne la ceea ce ar trebui şi la ceea ce nu ar trebui să mâncăm, Brodsky, nutriţionistul clinic Amanda Hayes-Morgan şi nutriţionistul holistic Mitra Shirmohammadi ne-au ajutat să enumerăm şi să catalogăm îndulcitorii începând de la cei mai sănatoşi:

1.Ştevia

indulcitor-natural-stevieŞtevia este un îndulcitor natural, practic fără calorii, extras din planta Stevia rebaudiana, şi, de credeţi sau nu, este chiar suficient de dulce! Asiguraţi-vă că produsul este pur, obţinut din frunza verde de ştevie.

Studiile au arătat că administrarea unui compus din ştevie, numit steviozidă, poate scădea tensiunea arterială. În timpul unui studiu cu o durată de doi ani de zile, la pacienţii cărora li s-a administrat acest compus s-a observat o scădere semnificativă a tensiunii arteriale.

2.Fructul Călugarului

Fructul-Calugarului-wUn îndulcitor cu zero calorii, care poate fi cu până la 200 de ori mai dulce decât zahărul? Există oare aşa ceva? Da, se numeşte fructul călugărului şi provine dintr-o plantă agăţătoare numită Siraitia grosvenorii. Acest super-fruct este plin de antioxidanţi şi vitamine sănătoase. Puteţi utiliza îndulcitorul într-o varietate de alimente şi băuturi cum ar fi cafeaua, iaurtul, smoothie-uri.

3.Mierea naturală, raw, neprocesată

Hayes-Morgan afirmă că mierea raw, neprocesată, are un conţinut foarte ridicat de vitamine, minerale şi efecte antioxidante şi, de asemenea, poate întări sistemul imunitar. Unii experţi în sănătate sunt de părere că mierea raw poate ajuta la tratarea alergiilor sezoniere şi a guturaiului. Dacă vă simţiţi somnoroşi, mierea poate, de asemenea, să vă dea un plus de energie.

Mierea raw are, de asemenea, proprietăţi antibacteriene, antifungice, antivirale şi anti-inflamatorii, şi ajută la combaterea problemelor digestive şi dermatologice, spune Shirmohammadi. Dar, fiţi atenţi: mierea raw, neprocesată, conţine o bună cantitate de fructoză, aşa că este bine să fie consumată în cantităţi moderate.

Este recomandat să cumpăraţi miere doar din surse sigure, de la apicultorii care respectă regulile naturale, bio, de îngrijire a stupilor.

4.Cicoare

cicoare-wDacă vă place ritualul cafelei, dar este nevoie să reduceţi consumul de cofeină, atunci veţi iubi cicoarea. Planta fără calorii provine din rădăcina unei plante perene şi poate servi ca un substitut al cafelei fără cofeină şi ca îndulcitor natural. Rădăcina de cicoare conţine vitamine, minerale, fibre solubile şi antioxidanti. Mai mult decât atât: inulina din rădăcina de cicoare poate ajuta la hrănirea florei digestive, echilibrându-i activitatea.

5.Xylitol şi erythritol

Aceştia sunt alcooli de zahăr găsiţi în unele alimente etichetate ca “fără zahăr” sau “fără adaos de zahăr”. Conţin mai puţine calorii decât zaharul şi pot avea un impact mai redus asupra nivelului glicemic din sânge decât alţi carbohidraţi.

Notă: Atunci când cumpăraţi alimente cu conţinut caloric scăzut, ar trebui să verificaţi eticheta, deoarece acestea pot conţine în continuare o cantitate semnificativă de carbohidraţi şi grăsimi.

6.Vanilia

vanilie-wVanilia are un farmec aparte şi o aromă inconfundabilă, fiind foarte apreciată. Fie că este vorba de o lingură de îngheţată de vanilie sau o cafea cu lapte şi vanilie, aroma ei ne aduce papilele gustative în extaz. Asta nu e tot: pe lângă faptul că vanilia conferă o aromă extraordinară preparatelor, extractul de vanilie – cel natural – face minuni pentru sănătatea noastră.

Pe lângă faptul că extractul de vanilie conţine antioxidanţi, acesta poate calma greaţa, poate regla ciclul menstrual, stimulază metabolismul şi calmează anxietatea.

7.Siropul de Arţar

Sirop-de-artar-wNu, nu vorbim despre siropul în care îţi afunzi clătitele; acolo, este vorba despre siropuri prelucrate. Optaţi pentru sirop de arţar pur, deoarece conţine o mulţime de antioxidanţi şi minerale, inclusiv zinc şi calciu, afirmă Hayes-Morgan. Pentru cele mai bune rezultate, uitaţi-vă după versiunile grad B, sirop de arţar de culoare închisă şi grad A chihlimbar de culoare închisă din Vermont sau Canada. Citiţi etichetele pentru a vă putea da seama dacă este sirop de arţar natural. Dacă pe etichetă scrie sirop de porumb şi sirop de porumb bogat în fructoză, staţi departe de el.

Cine şi-a închipuit că siropul de arţar pur are atât de multe proprietăţi? El poate stimula sistemul imunitar, poate calma probleme de stomac, iar un nou studiu a arătat faptul că siropul de arţar natural ar putea ajuta în lupta împotriva bacteriilor care cauzează boli. Studiul a arătat faptul că extracte concentrate de sirop de arţar în combinaţie cu antibiotice au redus eficient proliferarea bacteriană.

Shirmohammadi afirmă totuşi că siropul de arţar ar trebui consumat cu moderaţie datorită indicelui glicemic ridicat.

8.Zahărul din nucă de cocos

zahar-de-cocos-wUleiul de cocos nu este singurul cu toate beneficiile. Faceţi cunoştinţă cu zahărul din nucă de cocos, care provine din arborele de palmier cocotier şi este un îndulcitor cu indice glicemic mic. Zahărul din nucă de cocos conţine, de asemenea, multe minerale şi vitamine, afirmă Shirmohammadi.

Notă: Zahărul din nucă de cocos conţine o cantitate destul de mare de fructoză, dar are, de asemenea, mai multe vitamine şi minerale decât zahărul alb de masă, inclusiv vitamina C, potasiu, calciu şi zinc.

9.Nectarul de Agave

Avage-nectar-wLa un moment dat, nectarul de agave a fost îndulcitorul preferat ca alternativă la zahăr. Hayes-Morgan spune că s-a dovedit a fi opusul, din cauza nivelului ridicat de fructoză; are mai multă fructoză decât siropul de porumb bogat în fructoză, care poate fi găsit în băuturile carbogazoase! De asemenea, conţine mai multă fructoză decât orice alt îndulcitor comun. Nu numai că prea multă fructoză ridică glicemia, dar ea poate să menţină o stare de foame şi poftă constantă de dulce.

10.Zahărul alb rafinat (zahărul de masă)

Zahărul alb şi zahărul brun pot provoca probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă şi obezitatea. Şocant, dar adevărat: Zahărul şi cocaina au o componenţă chimică similară, care vă conduce către starea adictivă, de dependenţă faţă de orice este dulce, afirmă Hayes-Morgan. Limitaţi consumul de produse de patiserie (oricât de tentante ar fi) deoarece conţin o mare cantitate de zahăr, sau folosiţi unul dintre înlocuitorii din partea de sus a listei noastre.

11.Sirop de porumb bogat în fructoză

sirop-de-porumb-wVorbind despre fructoză, o mare cantitate de fructoză este prezentă în bomboane, sucuri şi dulciuri procesate. Siropul de porumb bogat în fructoză este nociv pentru sănătatea dumneavoastră, deoarece este derivat în mod artificial şi conţine substanţe chimice periculoase şi contaminanţi, cum ar fi mercurul. Faci parte dintre oamenii care beau o doză de suc pe zi? Este timpul să opreşti acest obicei. Se pare ca o băutură cu zahăr pe zi vă aduce un risc crescut de boli ale ficatului.

Dar nu vă faceţi griji: Fructele sunt sigure pentru consum, deoarece acestea sunt diferite de îndulcitorii prelucraţi care conţin fructoză, spune Hayes-Morgan. Consumaţi în special fructe cu indice glicemic redus, precum fructele de pădure, cireşele, merele verzi şi grepfruit.

12.Îndulcitori artificiali

Zaharurile artificiale, cum ar fi aspartamul şi Splenda se găsesc în sucuri dietetice şi alimente dietetice, iar acestea pot fi toxice pentru organismul tău, afirmă Hayes-Morgan. Îndulcitorii artificiali pot duce la creşterea în greutate, sindrom metabolic, diabet de tip 2, hipertensiune arteriala şi boli cardiovasculare.

Un nou studiu examinează, de asemenea, pericolele consumului de aspartam şi legătură dintre băuturile dietetice şi probleme cardiovasculare. Cercetatorii de la Universitatea din Iowa au studiat 60.000 de femei post-menopauză şi au constatat că femeile care au băut două sau mai multe băuturi dietetice pe zi au avut cu 30% mai multe şanse să treacă printr-un episod cardiovascular şi 50% mai multe şanse de a muri din cauza unei astfel de boli.

Traducere: Silviu Stănculeţ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here