Informaţie, nu medicaţie

0
431
Informaţie, nu medicaţie
Informaţie, nu medicaţie

În 1940, dr. J. H. Tilden scria că nu avem nevoie de medicamente şi tratamente medicale, ci avem nevoie de informaţie şi educaţie pentru sănătate.

În 2014, peste 90% dintre oameni încă mai cred că dacă înghiţim cutii de pastile chimice putem vindeca boli, şi că putem consuma otrăvuri chimice precum Cola sau Redbull sau produse colorate în albastru şi verde, în cutii arătoase  timp de mulţi ani de zile  şi să ne menţinem sănătatea.

Şi tot peste 90% dintre oameni cred că bolile sunt ceva din exterior  care ”ne lovesc” când ne este lumea mai dragă  în plină sănătate şi fericire. Şi se străduie să se protejeze de boli rugându-se şi mergând la biserică, unde se plătesc acatiste, în loc să încerce să înţeleagă care este RESPONSABILITATEA fiecăruia în producerea PROPRIEI suferinţe.

Gândirea publicului, în general, a rămas plină de MAGIE şi de frica necunoscutului. Deşi suntem în secolul Internetului,al telefoniei mobile, al miniaturizării şi călătoriei cu avionul.

Medicina este încă impregnată de ”credinţe” (orice manual foarte serios de medicină are în dreptul capitolului despre ”cauzele bolilor” fraza celebră ”nu se ştie de ce apare, dar credem că…..”). Aşadar,  medicina modernă NU CUNOAŞTE cauza multor boli şi înlocuieşte de multe ori ŞTIINŢA cu CREDINŢA.

De aceea, etichete precum ”cancerul”  sau ”bolile autoimune”  dar şi altele, sunt adevărate ”sperietori” pentru publicul larg  care le priveşte drept nişte ”condamnări” la suferinţă, primite de la un Divin necruţător, pentru ”păcate” neprecizate şi indefinite. Gândirea magică a rămas o componentă importantă din cunoaşterea generală a oamenilor.

Mai mult ca niciodată, în secolul XX este nevoie de INFORMAŢIE şi EDUCAŢIE. Pentru că manipularea socială a informaţiei a atins cote de neimaginat înainte de era Internetului.

Mediile ştiinţifice pot susţine orice, oricând, oricât, cu multiple ”dovezi ştiinţifice”. Sănătatea a devenit o afacere extrem de bănoasă  în care multe industrii îşi împart felii suculente. Omul de rând este pierdut în hăţişul informaţiei  şi nevoia de educaţie pentru sănătate SIMPLĂ şi cu BUN SIMŢ este mai mare ca niciodată.

Nu puneţi nisip în rezervorul unei maşini şi apoi încercaţi să o porniţi. Pentru ca ştiţi că nu va funcţiona.

La fel şi cu animalele, nu îi veţi da unei pisici să mănânce grăunţe şi nici unei găini să mănânce carne  pentru că ştiţi că nu o va face (nici chiar dacă este foarte înfometată)  pentru că fiecare specie are alimentaţia sa specifică  adaptată anatomiei şi funcţiei sale.

Nicio specie din natură nu consumă hrană ambalată, congelată, procesată şi sub formă de prafuri. Doar animalele domestice pe care omul le chinuie în prizonieratul locuinţelor sale  acceptă pastile sub formă de mâncare. Cu preţul a nenumărate suferinţe  foarte asemănătoare cu cele ale stăpânilor. Animalele preferă hrană vie  în stare cât mai naturală  şi cât mai proaspătă.Doar aşa îşi păstrează starea de sănătate a organismului fizic.

Medicina veterinară n-ar fi existat  dacă animalele domesticite şi care trăiesc pe lângă om ar fi fost hrănite corespunzător nevolilor lor. Pentru că oamenii nu ştiu să se hrănească pe ei  au uitat complet care sunt necesităţile organismelor lor, nu ştiu să-şi hrănească nici animalele. Şi atunci  se confruntă cu ”degradări” şi ”tulburări” ale maşinilor biologice numite corpuri  pe care încearcă apoi să le trateze cu pastile şi cu chirurgie.

Când te trezeşti şi deschizi ochii către absurditatea vieţii umane şi a animalelor domestice care începe cu ALIMENTAŢIA total eronată  şi se termină în suferinţă şi boală, ajungi să pui multe multe întrebări cu privire la validitatea modului de organizare social.

NEVOIA DE EDUCAŢIE PENTRU SĂNĂTATE este mai importantă în prezent ca niciodată. Pentru că de ea depinde supravieţuirea nostră în prezent.

Suntem mai mulţi ca niciodată pe acest Pământ, dar şi mai bolnavi şi vulnerabili ca niciodată. Trăim din ce în ce mai puţin vieţi superficiale şi scurte fără măcar a avea timp să aflăm cine suntem şi ce avem de făcut pe pământ.

picur-de-apa-wTot dr. Tilden spunea că adevărata viaţă începe la 60 de ani, pentru că abia atunci ai maturitatea mentală şi emoţională, bazată pe totalitatea experienţelor de viaţă  pentru a putea să iei decizii în favoarea propriei persoane (majoritatea iluziilor se spulberă până la acea vârstă), cu înţelepciune şi discernământ.

Abia după 60 de ani poţi începe ”să trăieşti cu adevărat”  conştient şi dedicat propriei tale fericiri. În plus, la 60 de ani  majoritatea persoanelor s-au mai eliberat de constrângerile sociale (se apropie pensia, copii sunt la casele lor) şi au reuşit să înţeleagă cum funcţinează legile materialităţii (au şi ceva resurse disponibile).

Ar fi foarte util ca oamenii să-şi poată păstra corpul fizic într-o stare cât mai bună, astfel încât să mai aibă 40-60 de ani în care să se bucure de tot ceea ce au dobândit în primii 60 de ani ai vieţii.

Acest lucru este posibil  întrucât corpul omenesc este proiectat pentru o viaţă de 100-150 de ani şi chiar mai mult. Cu fiecare înghiţitură de mâncare necorespunzătoare  ne scurtăm această posibilitate incredibilă  şi ne aducem corpul într-o stare de degradare care ne împiedică să ne bucurăm exact de perioada cea mai potenţial importantă a vieţii.

Partea incredibilă a funcţionării maşinăriei miraculoase numite ”corp omenesc” este abilitatea sa de REGENERARE, REFACERE şi REÎNTINERIRE  prezentă permanent în fiecare dintre celulele sale. În momentul în care oprim intoxicarea corpului  şi permitem ”curăţenia” şi ”auto-repararea” sa (da, corpul se repară singur  nu avem nimic altceva de făcut decât să-l lăsăm în pace!)  toate miliardele de celule ale corpului se echilibrează în ritmul lor natural.

Totul se reface în acest organism uimitor. De fapt, totul se reface în Natură. Chiar dacă distrugem barbar o parte din Natură (cum se întâmplă în războaie şi conflicte), treptat, în timp, vegetaţia se reface şi locul respectiv este acoperit şi dispare. Aşa au dispărut civilizaţii întregi acoperite de junglă şi pădure.

Şi probabil aşa va dispare şi civilizaţia care suntem noi  în momentul în care rata de distrugere va atinge un punct critic (în interiorul corpurilor fizice).Distrugerea unei civilizaţii a venit întotdeauna dinăuntru. Duşmanii exteriori nu au fost decât oportuniştii care au sesizat momentul potrivit pentru atac.

Niciodată un imperiu aflat în culmea succesului nu a fost cucerit în acea perioadă. Ci doar în momentele sale de declin. Imperiul roman sau cel otoman, dar şi civilizaţia mayaşă sau egipteană  s-au distrus ”dinăuntru”,  s-au degradat treptat în interior. La fel şi civilizaţia prezentă constată o distrugere treptată a organismelor omeneşti dinăuntru din interior.

Rata fertilităţii oamenilor scade de la o generaţia la alta (din ce în ce mai multe cupluri au dificultăţi în a concepe copii), la fel şi calitatea sănătăţii şi vigorii copiilor scade de la o generaţie la alta (copiii prezenţi sunt atât de bolnăvicioşi şi fragili încât te îndoieşti de abilitatea lor de a supravieţui dincolo de perioada adolescenţei).

De aceea, nu ne mai mirăm de ”gândirea magică” din filozofia oamenilor, oglindire a ”gândirii magice” din medicină. Educaţia a fost înlocuită cu fascinaţia ştiinţei, care nu este decât o acoperire pentru comerţ şi pentru dominaţia banului  de cele mai multe ori.

Educaţia presupune eforturi personale de a afla adevărul.
Educaţia presupune RESPONSABILITATEA aplicării practice a informaţiilor şi transformarea cunoaşterii teoretice în CERTITUDINE a trăirii.
INFORMAŢIA este uşor de anulat, cu o altă informaţie contrară.
EXPERIENŢA este mai greu de dat la o parte  când are susţinerea timpului.

Avem nevoie mai mult ca niciodată de INFORMAŢIE VALIDĂ  susţinută de confirmări practice.

Multe dintre articolele publicate pe site-ul nostru vă invită la propriile experienţe şi confirmări. Nu credeţi ce se scrie în articole. Nu credeţi nimic din ce vi se spune. Încercaţi şi aveţi propriile experienţe. Şi abia după aceea puteţi decide  în cunoştinţă de cauză  dacă informaţiile prezentate merită împrăştiate sau nu.

Cu cât aveţi mai multă informaţie  cu atât aveţi nevoie de mai puţină medicaţie. SĂNĂTATEA este un preţ bun de plătit pentru CUNOAŞTERE.

Dr. Sorina Soescu

Dacă te abonezi la Newsletter-ul eRomâniaTa.ro vei primi gratuit cele mai noi și apreciate articole direct în căsuța ta de e-mail!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here