În căutarea lui Dory – ce putem învăța din acest film?

0
1241

Asemenea tuturor celor care au apucat să-l vadă și să-l aprecieze, Elizabeth Hogan, specialist în științe marine, mărturisește că și ea se numără printre cei care iubesc filmul animat de la Pixar „În căutarea lui Dory”.

„Pentru mine, acest film a avut și un mesaj deosebit de personal, făcând referire la munca pe care eu și colegii mei o facem în fiecare zi. Misiunea fictivului Institut al Vieții Marine din filmul animat reprezintă întocmai activitatea întreprinsă de către Protecția Mondială a Animalelor în parteneriat cu Mamiferele Marine ale statului Maine – salvarea, reabilitarea și eliberarea animalelor marine bolnave și rănite, în special a focilor”, relatează Elizabeth.

Viața marină se confruntă cu diferite probleme

„Leii de mare din film m-au făcut să râd, amintindu-mi de leii de mare Steller pe care i-am întâlnit în Alaska anul trecut și cărora le făcea deosebită plăcere să se întindă pe pietrele însuşite de ei.”

Elizabeth a vizitat Alaska într-o misiune de salvare pentru eliberarea leilor de mare din strânsorile accidentale cauzate de deșeurile din plastic, similar cu situația dificilă întâlnită de Dory atunci când ea a nimerit într-un suport de plastic pentru băuturi.

„Pentru leii de mare din Alaska, misiunea noastră a fost să îi salvăm și să îi eliberăm imediat. Acţiunea a decurs prin descătușarea de încurcăturile oribile care pot provoca infecții sau foamete și apoi eliberarea animalelor, lăsându-le să-și vadă de viața lor sălbatică în habitatul natural și firesc.

Amenințarea pe care o reprezintă deșeurile din materiale plastice pentru animale marine – inclusiv pentru peștele Tang albastru, precum Dory – este foarte reală!

Deoarece cântărește puțin, materialul plastic este ușor preluat de către briza oceanului de pe plajă. Să fugi după un pahar sau o pungă de plastic atunci când îl ia vântul și să-l duci în contaiterul special amenajat pentru reciclarea plasticelor nu pare un lucru prea semnificativ. Însă, pentru un animal care devine captiv în acel material, acest lucru face diferența între o viață trăită normal, într-un mediu natural, și o viață în care este forțat să îndure infecții, răni deosebit de dureroase și capacitate limitată de hrănire.

marine_bird_finding_dory

Resturile de plastice cauzează suferinţe animalelor. Prima poză aparține desenului animat, cea de-a doua reprezintă realitatea.

O parte din film pe care am apreciat-o în mod deosebit a fost aceea care oferă privitorului perspectiva animalului marin, în special în acele scene memorabile “Kid Zone” la Institutul de Viață Marină.

Privitorul vede teroarea lui Dory și a lui Hank, caracatița, în timp ce mâinile ajung în rezervorul special amenajat pentru atingerea și interacțiunea cu animalele marine.

Pe cât de entuziasmantă poate părea pentru oameni interacțiunea cu animalele sălbatice, nu este cu siguranță un lucru natural și firesc pentru creaturile față de care suntem atât de hotărâți să le „experimentăm” de aproape.

Și eu știu asta din proprie experiență – Organizația Mamiferele Marine ale statului Maine a înregistrat o creștere a numărului puilor de focă răniți și abandonați odată cu propagarea fenomenului „selfie”.

Turiștii dornici de fotografii pot speria mama puiului de focă. Aceasta își lasă de obicei puiul pe plajă, să se odihnească, în timp ce ea merge să caute de mâncare. Dacă atunci când ea se întoarce găsește o mulțime de oameni în jurul puiului ei, se sperie și pleacă.

O consecință tristă – cu mult timp după ce turiștii și camerele lor dispar din peisaj – este că puiul de focă va fi forțat să se descurce singur de la o vârstă când acesta este incapabil de a face acest lucru.”

Cum ajutăm noi animalele marine din viața reală

„La Protecția Mondială a Animalelor, ne străduim în fiecare zi să facem oceanele mai sigure pentru animale marine precum Dory, Marlon, Hank, și Nemo. Prin campania noastră, căutăm să reducem volumul uneltelor de pescuit pierdute, cunoscute sub numele de unelte fantomă; să le înlăturăm din oceanele lumii și să salvăm animalele prinse accidental în acestea.

Ne ocupăm, de asemenea, și de școlirea turiștilor, arătându-le că animalele sălbatice aparțin sălbăticiei, și nu captivității pentru divertisment turistic.

Este de asemenea important să ne amintim că animalele exotice precum peștele clovn (Marlon și Nemo) și peștele Tang albastru (Dory), pe care le vedem în desenul animat, nu ar trebui să fie păstrate ca și animale de companie, din moment ce acest lucru cauzează prejudicii serioase populațiilor sălbatice ale acestor pești deosebiți.

Se pare că studiourule Disney au amânat producția desenului aminat „În căutarea lui Dory” pentru a rescrie scenariul. Această decizie a fost luată în urma apariției filmului documentar „Blackfish” și a creșterii gradului de conștientizare publică asupra suferințelor animalelor marine, în special a celor care trăiesc în captivitate și care sunt dresate pentru amuzamentul publicului.

Studiourile merită aprecierea noastră pentru acest lucru. Filmul în stadiul final arată că, în timp ce salvarea și reabilitarea animalelor poate oferi un ajutor necesar și esențial, aceasta este doar o soluție temporară, deoarece adevărata casă a animalelor marine se află în sălbăticie.”

Elizabeth Hogan este managerul campaniilor U.S. Oceans and Wildlife al Protecției Mondiale a Animalelor. Activitatea sa se concentrează asupra ajutorului oferit vietăților marine în nevoie, a politicilor cu privire la vânătoarea de balene, faunei marine în captivitate, și comerțului ilegal de specii sălbatice. Ea este absolventă a Universității Georgetown și deține un Master în Științele Resurselor Naturale Maritime și Costiere absolvit la Universitatea pentru pace din Costa Rica, alături de un Master în Științele Dezvoltării Sustenabile absolvit la Universitatea Americană din Washington, DC.

Poate este bine să ne gândim de două ori înainte de a arunca pe stradă sau în natură un lucru de care nu mai avem trebuinţă. Natura este prietena nostră, ne hrăneşte, ne susţine viaţa. Noi ce facem pentru a o susţine pe ea?

Sursa: One Green Planet

Traducere şi editare pentru eRomâniaTa.ro: Silviu Stănculeţ

Abonează-te la Newsletter-ul eRomâniaTa.ro pentru a primi cele mai noi și apreciate articole direct în căsuța ta de e-mail!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here