Fotografii șocante: Cum arată o lume fără albine?

0
3347

Dispariția albinelor a început să devină o realitate în unele țări, iar aceasta reprezintă o problemă profundă pentru existența noastră pe pământ.

Chiar dacă nu suntem conștienți de asta, albinele joacă un rol esențial în sistemul nostru alimentar, prin polenizarea florilor și producerea majorității alimentelor pe care le consumăm în fiecare zi. Din păcate, însă, pesticidele folosite pe multe dintre culturile agricole le ucid.

Cu un declin rapid începând din anul 2006, se estimează că, în ultimul deceniu, apicultorii au înregistrat o scădere constantă a populației de albine cu 30% în fiecare an. Neonicotinoidele, un grup de pesticide, reprezintă una dintre principalele cauze ale acestei pierderi, dăunând sistemului imunitar al albinelor și făcându-le neobișnuit de susceptibile la boli.

Fermele din întreaga lume simt efectele acestui declin al populației de albine la nivel global. În China rurală, de exemplu, unde pulverizarea excesivă cu pesticide a ucis majoritatea ecosistemului local al albinelor, agricultorii sunt nevoiți acum să apeleze la polenizare manuală.

Fotograful Kevin Frayer a călătorit în ținutul Hanyuan pentru a reda în imagini realitatea lumii fără albine. Ceea ce a reușit să surprindă este cu adevărat șocant. Prefigurează lumea sumbră spre care ne îndreptăm.

În regiunea Hanyuan – cunoscută ca și capitală mondială a perelor -, fermierii au mărit cantitățile de pesticide folosite pentru a face față cererii consumatorilor. Din păcate, această alegere a condus la extincția aproape completă a populațiilor de albine din zonă.

Perele sunt doar un exemplu dintre numeroasele fructe și legume pe care ne le putem avea pe masă datorită albinelor care polenizează florile copacilor, pentru a produce fructe și semințe. Merele, sparanghelul, avocado, afinele, broccoli, țelina, cireșele, căpșunile, citricele, castraveții, kiwi, pepenii, piersicile, caisele, sunt de asemenea culturi polenizate de către albine.

Pentru a poleniza pomul fructifer în mod artificial, lucrătorii trebuie să transfere polenul de la flori masculine la flori de sex feminin – misiune care, până nu demult, era îndeplinită cu multă îndemânare de albinele din zonă.

Având în vedere că cca. 80% din produsele vândute în magazinele alimentare sunt obținute în urma polenizării albinelor, merită să ne întrebăm cum poate omul ține pasul cu eficiența naturală, ocrotind și respectând albinele pentru munca lor.

„Este cu adevărat posibil, ca în scurt timp, polenizarea artificială să devină o practică în întreaga lume. Trebuie să facem tot ce putem pentru a ne asigura că acest lucru nu devine realitate.”, a declarat fotograful Kevin Frayer pentru Huffington Post.

Fotografiile ilustrează cât de mult ne bazăm pe albine pentru agricultura și producția noastră alimentară și cât de greu este să protejăm albinele de la dispariția totală.

Este nevoie, mai mult decât oricând, să ieșim din ignoranță și să fim răspunzători pentru faptele noastre și pentru adevărata moștenire pe care o lăsăm copiilor noștri, trăind pe acest pământ.

Articol tradus și editat pentru eRomâniaTa.ro de către Silviu Stănculeț.

Sursa: One Green Planet

Dacă te abonezi la Newsletter-ul eRomâniaTa.ro vei primi gratuit cele mai noi și apreciate articole direct în căsuța ta de e-mail!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here