Flori rare de pe plaiurile româneşti: orhideele

0
1312
Flori rare de pe plaiurile româneşti: orhideele
Flori rare de pe plaiurile româneşti: orhideele

Printre cele mai frumoase minuni ale naturii se numără orhideele, splendori ale lumii plantelor, ce cresc în zonele calde ale planetei noastre, cu forme şi culori foarte variate şi puternic parfumate.

Există aproximativ 30.000 de specii de orhidee sălbatice şi 120.000 de specii de hibrizi, cu cele mai variate forme şi culori. Cea mai faimoasă orhidee este Vanilla Planifolia, care dă aroma de vanilie.

Puţini sunt cei care ştiu însă că specii de orhidee frumoase şi foarte rare se găsesc şi pe plaiurile noastre. România are, conform literaturii de specialitate, nu mai puţin de 59 de specii native de orhidee.

Orhideele sălbatice din ţara noastră sunt specii terestre, care cresc pe unde te aştepţi mai puţin: pe pajişti, în mlaştini, liziere de păduri şi luminişuri.

Dactylorhiza sambucina, orhidee romaneasca
Dactylorhiza sambucina, orhidee romaneasca

Spre exemplu, în flora Parcului natural Bucegi, pe lista plantelor rare şi periclitate, vom găsi şi “reprezentante” ale familiei Orchidaceae, cum ar fi:

  • Dactylorhiza incarnata – creşte în locuri umede de la câmpie până în zona montană;
  • Dactylorhiza maculata – mâna Maicii Domnului; creşte pe pajişti deluroase şi montane;
  • Dactylorhiza sambucina – bozior; o găsim pe pajiştile montane

Dactylorhiza sambucina, orhideea romaneasca 2Florile, de o frumuseţe aparte, au culori diverse, purpurii, liliachii, roze, albe-verzui, gălbui, fiind cunoscute în popor cu denumiri la fel de “colorate”: papucul doamnei, sângele voinicului, poroinic, untul vacii, gemanarita, albina, pribonic, ouale popii, buhai, trinji, garbita, mosisoare, burzisor, capsunica – toate consemnate în Flora României ca fiind orhidee.

“Când o vezi pentru prima dată, te opreşti în faţa ei ca în faţa unui tablou vestit, dorit să-l vezi aievea. Deodată nu-ţi dai seama: e o bijuterie de safire, rubine şi dimanate, cum pare când picatura de rouă se opreşte în corola ei, sau un fluture rar, ori vreun colibri rătăcit prin plaiurile noastre?” Astfel descrie savantul Ion Simionescu gingaşa orhidee de pe plaiurile româneşti, cunoscută sub numele de Papucul Doamnei.

Papucul Doamnei, orhidee întâlnită tot mai rar pe plaiurile românești
Papucul Doamnei, orhidee întâlnită tot mai rar pe plaiurile românești

Floarea creşte în umbra pădurilor de fag sau în locurile mai însorite, calcaroase. Astăzi poate fi întâlnită mai ales în cetăţile de piatră ale Bucegilor, Ceahlăului, Făgăraşului şi Retezatului. 

Primavara, eleganta orhidee răsare din pământ. Pe tulpină, dezvoltă 4-5 frunze late, cu nervuri proeminente. În vârful ei, gingaşă, apare o singură floare. Doar una – în schimb de o frumuseţe neasemuită. Pare un papucel de catifea, de unde îi vine şi numele de Papucul Doamnei. Culeasă fără milă, din luna mai până în mijlocul lui iulie, cand se trece, floarea s-a împuţinat, dispărând din multe regiuni ale ţării.

Dactylorhiza sambucina, orhideea romaneasca 3Bucuraţi-vă ochii şi sufletul admirând orhideele autohtone din România, şi totodată învăţaţi-vă copiii să protejeze aceste flori rare din categoria speciilor vulnerabile, care, datorită frumuseţii, parfumului lor sau calităţilor terapeutice, au fost culese fără discernământ şi, în mare măsură, distruse!

 

Dacă te abonezi la Newsletter-ul eRomâniaTa.ro vei primi gratuit cele mai noi și apreciate articole direct în căsuța ta de e-mail!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here