Atunci când pășim în anotimpul primăverii se simte o întreagă viață care se trezește: florile, arborii, păsările… Un nou val se sparge cu zgomot în natură. Iată unul dintre fenomenele cele mai extraordinare: reînnoirea. În fiecare an totul se reînnoiește… mai puțin oamenii! Oamenii rămân la fel, ei nu se gândesc să se pună la unison cu această reînnoire, s-ar spune că ei rămân într-o stare de amorțire. De ce nu se străduiesc să se deschidă, să deschidă în ei niște uși și ferestre pentru ca această viață să îi poată pătrunde, să îi impregneze? 

De-a lungul anotimpului rece, mare parte dintre oameni au fost mai sedentari, au stat mai mult în interior (casă, maşină, serviciu), au mâncat mai mult (asta face ”statul în interior”!) şi au stat mult cu ochii în televizor, calculator, cărţi sau acte.

De aceea, adulţii şi copiii au nevoie de o detoxifiere ”de primăvară” pentru a scăpa de balastul de toxine acumulat în sistemul limfatic al corpului (care este principalul ”sistem de canalizare” al corpului, în acelaşi timp, fiind şi sistemul imunitar principal).

Dacă nu veţi face ”detoxifierea voluntară” – corpul o va face, oricum, involuntar – sub forma unei ”răceli” sau ”viroze” – care se va manifesta cu secreţii nazale, nas înfundat, strănuturi, dureri de gât, roşu în gât, ganglionii de la gât măriţi, tuse cu expectoraţii, stare generală proastă, cu sau fără febră/frisoane/transpiraţii, somnolenţă şi slăbiciune, cu sau fără diaree/vărsături.

Adică – tot veţi fi nevoiţi să eliminaţi – prin toate căile posibile – toxinele acumulate în sistemul limfatic peste iarnă. Sistemul limfatic ”se auto-curăţă” prin intermediul răcelilor (declanşate de viruşi) sau a tulburărilor digestive (aşa numitele ”entero-viroze”, produse tot de viruşi – ce intensifică eliminările prin intestine – vărsături, gaze, diaree etc).

De aceea, sunt de dorit măsurile preventive de detoxifiere şi curăţare a sistemului limfatic, luate din timp, cu evitarea ”crizelor de vindecare” intensive – care oricum apar, la fiecare om, măcar o dată pe an (că doreşte sau nu).

Cea mai la îndemână modalitate de detoxifiere este cea alimentară. Cura cu sucuri de fructe şi legume – este varianta noastră favorită de ”curăţenie limfatică”.

Sistemul limfatic NU se ”curăţă” doar cu apă (întrucât limfa este un fluid grăsos, şi nu poţi mobiliza grăsimile cu ajutorul apei. Orice gospodină ştie că nu poate îndepărta pete de grăsime cu apă, ci folosind un produs din hidrocarburi – un praf de curăţat. În Natură, varianta pentru ”degresare” a sistemului limfatic o reprezintă sucurile de fructe şi legume, proaspăt stoarse şi bogate în ”carbohidraţi” – exact varianta ”comestibilă” a hidrocarburilor).

Dacă un consum regulat de apă asigură o stare bună a sângelui (care este un fluid apos, ce are nevoie constant de apă proaspătă), consumul regulat de suc proaspăt stors de fructe şi/sau legume asigură buna funcţionare a circulaţiei limfatice – cea de-a doua circulaţie a corpului nostru – responsabilă de eliminare reziduurilor acide (toxice) din corpul nostru, prin intermediul rinichilor (şi uneori, a pielii).

Apă bună – zilnic – pentru un sânge curat şi limpede.

Suc de fructe şi/sau legume – zilnic – pentru un sistem limfatic eficient şi funcţional.

Consumul a 0,5 – 1 litru de suc de fructe şi legume pe zi, proaspăt stors la storcător – şi băut în special în prima parte a zilei – de dimineaţa până în ora 16.00 – 17.00 – timp de 10-14 zile sau chiar o lună – în perioada final februarie, martie sau aprilie – va reprezenta cea mai importantă detoxifiere a anului pe care o puteţi face.

Vă recomandăm ”Cartea completă a sucurilor” – ghidul tău delicios pentru o vitalitate plină de tinereţe, a lui Michael T. Murray, apărută de Editura Adevăr Divin în 2013 , unde aveţi peste 150 de reţete de sucuri de fructe şi legume, cu multe explicaţii pe înţelesul tuturor despre efectele lor asupra organismului.

Înlocuirea mesei de dimineaţa şi dacă puteţi, şi a celei de prânz cu sucul proaspăt stors de fructe şi legume – şi rezumarea la o singură masă pe zi, seara – reprezintă cea mai simplă variantă de dietă de detoxifiere pe care o poate face oricine, oricând, în orice fel de circumstanţă.

Dacă veţi ţine postul ortodox – masa de seară poate fi compusă din supă-cremă de legume sau ciorbă de legume, legume crude şi gătite combinate fie cu proteine vegetale (ciuperci, năut, linte, fasole, mazăre, soia), fie cu amidonoase fără gluten (orez brun, integral, porumb/mălai – şi produse, hrişcă şi produse – tip paste din hrişcă, sau făină din hrişcă pentru lipii sau clătite, din mei şi quinoa). Găsiţi pe Internet foarte multe reţete de produse vegetariene de post – pentru masa de seară.

Această masă de seară, în perioada de detoxifiere cu sucuri – poate fi luată între orele 19.00 – 21.00 – şi să reprezinte cea mai ”satisfăcătoare” experienţă a zilei – pentru că seara ne este cel mai foame şi suntem cei mai vulnerabili emoţional, în orice perioadă (detoxifiere sau nu).

Ştiu că este invers decât vă spun majoritatea nutriţioniştilor – care vă recomandă să mâncaţi bine dimineaţa şi deloc seara. Dar încercaţi şi această variantă – să beţi doar sucuri în prima parte a zilei şi să mâncaţi bine seara – mese cât mai satisfăcătoare şi dietetice, în acelaşi timp.

Exemple de meniu de seară ar fi:

1) supă cremă de linte, cu pătrunjel şi morcov ras deasupra – la primul fel – şi salată de legume (roşii, castraveţi, ardei gras, ceapă verde mărunt tăiate, cu dressing de lămâie şi plante aromate după gust – mărar, coriandru, chives, oregano, busuioc, cimbru etc) cu patate coapte (cartofi dulci copţi) şi humus din năut, făcut în casă (năut fiert, mixat la blender cu lămâie, ceapă, pudră de curry iute, sau pudră de turmaric, şi verdeţuri după gust).

2) supă de roşii cu quinoa, la primul fel (se fierb morcovii, ceapa, rădăcina de pătrunjel, puţin ghimbir ras şi alte rădăcinoase 20 min la foc mic, se adaugă quinoa, se fierb in continuare 15 min, apoi se adaugă sosul de roşii încă 5 minute la foc mic, la final se adaugă pătrunjel tocat, sau tarhon, sau cimbru – după gust), salată de varză cu morcovi, alături de mămăligă cu ciuperci (mâncare de ciuperci).

În serile când mâncaţi proteine vegetale (leguminoase – fasole, mazăre, năut, linte, soia) NU mâncaţi amidonoase (orez, mămăligă, hrişcă, quinoa sau cartofi).

Patatele (cartofii dulci) sunt altă specie decât cartofii şi pot fi combinate cu proteinele vegetale.

Dacă nu mâncaţi seara de post – puteţi adăuga alături de legumele crude şi gătite – peşte sau fructe de mare, carne de pui ori curcan, carne slabă de vită sau oaie. Alternativ în unele seri cu proteine vegetale (leguminoase sau ciuperci). De preferat o seară proteine animale, o seară proteine vegetale.

Această dietă de detoxifiere poate fi ţinută perioade variabile de timp, cât vă simţiţi confortabil cu ea. Puteţi face zile cu sucuri şi zile fără sucuri în timpul săptămânii (5 zile cu sucuri şi 2 fără – sau 4 zile cu 3 zile) sau zile alternative (o zi cu suc, o zi fără suc).

Indiferent cum veţi face această dietă de detoxifiere, în care sucurile proaspăt stoarse sunt componentele principale – tot vă va fi de folos.

Mă veţi întreba: unde sunt lactatele, ouăle, făinoasele (pâinea, grâul, cerealele etc) şi dulciurile din această dietă? Dar carnea de porc, prăjelile, uleiurile şi sarea? Dar seminţele de toate felurile?

Le-am lăsat deliberat ”în afara dietei” întrucât sunt foarte bogate în proteine, grăsimi şi carbohidraţi cu moleculă lungă, greu de digerat.

Vă recomand documentarul ”TOXIC” – un documentar românesc extraordinar – care vă va răspunde mai bine decât mine la întrebarea de mai sus.

Cu cât învăţaţi să consumaţi alimente cât mai apropiate de starea lor din Natură – iar prelucrarea să fie minimă (presare – ca la suc, sau tăiere consumare – ca la salate, sau fierbere – ca la vegetalele, amidonoasele şi leguminoasele gătite) – cu atât beneficiul pentru corpul nostru va fi mai mare.

De asemenea, veţi protesta că nu aveţi timp să faceţi sucul proaspăt în cursul zilei. Nu este nevoie (deşi este optim) să vă faceţi de fiecare dată sucul proaspăt şi aşa să-l beţi. Puteţi să vă pregătiţi dimineaţa întreaga cantitate de suc necesară zilei şi să-l luaţi într-un termos sau într-o sticlă la serviciu, pentru a o consuma în cursul zilei. Se mai pierd unele substanţe utile, dar este mai bun decât alte variante ”mai prelucrate”.

Cu privire la tema storcătoarelor de fructe – altă temă mult discutată în dieta de detoxifiere – vă recomand ”slow-juicere” – storcătoare lente (storcătoare melcate, NU cele prin centrifugare), care fac sucul de fructe şi legume prin presare, nu prin centrifugare.

Când călătoriţi mult – variantele cele mai bune de a menţine dieta cu sucuri proaspete din fructe şi legume sunt sticlele cu fresh-uri – de la marile super-market-uri sau magazine tip MegaImage, Billa, Carrefoure sau Auchan – de unde puteţi găsi combinaţiile cele mai variate de sucuri proaspăt stoarse (cu termen de garanţie 1-2 zile) de mere cu morcovi, portocale cu mere şi morcovi, sfeclă cu mere şi morcovi, ananas cu pepene galben, sucuri simple de portocale, mandarine sau grapefruit. Iar fresh-uri de portocale şi/sau grapefruit găsiţi la orice benzinărie şi la cele mai multe restaurante şi baruri.

Puteţi menţine o dietă de detoxifiere cu sucuri în prima parte a zilei – oriunde v-aţi afla şi orice aţi face! Important este să doriţi!

În prima parte a zilei nici nu avem o senzaţie de foame atât de mare, mai ales dacă NU mâncăm dimineaţa (cum mâncaţi dimineaţa, cum ”se deschide” apetitul şi veţi mânca toată ziua – acest lucru îl cunosc toate doamnele şi domnişoarele care au încercat să ţină ”cură se slăbire”).

Dacă, în schimb, consumaţi sucuri proaspete de fructe şi legume (dar nu suc de portocale pe stomacul gol, dimineaţa!, este prea acid – începeţi cu un suc ”mai alcalin”, mai dulce sau mai ”verde”) începând cu prima oră a dimineţii şi până la orele 15.00 – 16.00, chiar 17.00 – alături de 1-2 litri de apă, consumaţi între paharele de suc – veţi obţine o stare de claritate mentală fără precedent, veţi fi foarte eficienţi la serviciu, veţi face pauze ceva mai dese pentru urinare (pauze benefice ”ca un respiro” între perioadele aglomerate la serviciu) şi nu vă va fi atât de foame.

Foamea apare abia către seară – când puteţi servi bine-meritata masă de seară – şi atunci când mâncaţi ”cu foame”, dar într-o stare de relaxare (masa de seară se serveşte acasă, cu familia, într-o ambianţă relaxată) – alimentele sunt bine primite de corp, uşor prelucrate, facil eliminate – şi digestia este MULT mai bună – decât a unei mese consumate la prânz, pe fugă, între două sarcini de serviciu şi cu ochii în monitor!

ÎNCERCAŢI dieta de detoxifiere cu sucuri şi masă uşoară/dietetică de seară – dieta fără nici unul dintre produsele care ”vă otrăvesc” corpul cu deşeuri prelucrate. Este cea mai bună detoxifiere de primăvară pe care o puteţi face pentru corpul dv.

După această detoxifiere intensivă cu sucul de fructe şi/sau legume – puteţi păstra consumul lor regulat la masa de dimineaţă (sau în loc de masă de dimineaţă) şi până la prânz – pentru aportul de energie şi uşurinţa administrării. Alături de consumul regulat de fructe şi legume proaspete, care să vă aducă şi fibrele alimentare necesare unei bune digestii.

Alături de detoxifierea prin dietă, vă recomand produsele tip gemoterapie:

Extractul din Sevă de Mesteacăn (Plantextrakt Cluj), 2 ml în apă, de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, 1-2 luni (poate fi luat alături de dieta cu sucuri, în vederea protecţiei şi ajutării rinichilor).

sau

Extractul din Orz verde (Plantextrakt Cluj), o linguriţă (5 ml) în apă de 2 ori pe zi, dimineaţa şi după-amiaza, 1-2 luni (de asemenea, util în paralel cu dieta de sucuri, pentru susţinerea acesteia).

Dacă doriţi o detoxifiere suplimentară a tractului digestiv (la persoane mai constipate, sau cu probleme de evacuare a intestinului) – puteţi încerca Extractul de Măr pădureţ (Plantextrakt Cluj), 2 ml în apă, o dată pe zi, dimineaţa, zilnic, 1-2 luni, în paralel cu oricare dintre cele două extracte de mai sus.

De asemenea, v-aş recomanda în perioada primăverii, în paralel cu susţinerea rinichilor, intestinelor şi pielii – o cură anuală de ”deparazitare” şi ”curăţire” de Candida – în special la persoanele care consumă zilnic făinoase şi dulciuri (făina albă, zahărul şi lactatele sunt principalele ”alimente” ale ciupercilor tip Candida şi ale paraziţilor tip Giardia. Cât timp le aveţi în alimentaţie, dv sau copiii dv – nu veţi scăpa niciodată de aceşti paraziţi – indiferent de tratamentele încercate!).

Aveţi la dispoziţie multe preparate de folosit, funcţie de preferinţe şi posibilităţi:

Giardinophyt (Plantextrakt)
Extract muguri de Nuc (Plantextrakt)
Wormex (Sun Wave Pharma)
Parasite cleanse (Secom)
Grapefruit seeds extract (Secom)
Citrovital (Naturaplant)
Ulei esenţial de Oregano

şi multe multe altele – pentru cure de 1-3 luni.

DIETA cu sucuri din fructe şi legume proaspăt stoarse şi folosirea produselor naturale vă ajută să echilibraţi organismul la începutul primăverii calendaristice. Să aveţi o primăvară cât mai frumoasă şi uşoară – şi să vă deschideţi pentru a primi energiile vindecătoare ale Naturii, într-un nou anotimp al vieţii!

Dr. Sorina Soescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here