Cisternă verticală pentru păstrarea și filtrarea apei de ploaie

0
2121
Cisterna pentru colectarea apei de ploaie
Cisterna pentru colectarea apei de ploaie

Posibilitatea de a păstra apa de ploaie este o strategie importantă în vederea reducerii consumului de apă și a reducerii cheltuielilor. Datele statistice arată că doar 4% din cantitatea de apă potabilă pe care o consumăm zilnic este folosită pentru băut sau gătit. Diferența este consumată pentru celelalte activități din gospodărie.

Apa de ploaie este aproape similară cu apa distilată, nu conține săruri și este foarte curată. Poate înlocui cu succces apa de puț, mai ales că în majoritatea zonelor din țara noastră apa este foarte dură, cu un conținut ridicat de săruri, care uneori o fac neutilizabilă.

Cea mai simplă metodă de valorificare a apei de ploaie este instalarea unor rezervoare sau cisterne ce colectează și păstrează acest tip de apă pentru utilizarea ulterioară.

O idee ingenioasă este propusă de compania braziliană „Tecnotri”, care a creat un rezervor vertical ce face păstrarea apei de ploaie simplă și comodă. În timp ce un rezervor obișnuit este capabil să păstreze în medie 220 l de apă, rezervorul vertical din module poate păstra până la 1000 l de apă, ocupând o suprafață mult mai mică.

Cisterna pentru strangerea apei de ploaie 2Cisterna pentru strangerea apei de ploaie 4

 

 

 

 

Potrivit companiei, modulul de 1000 l cântărește 48 kg și are 1,5 metri înălțime și 64 cm lățime. Dimensiunile lui compacte permit instalarea acestuia în cele mai greu accesibile locuri, ca holurile, garajele și chiar balcoanele, iar în caz de necesitate, câteva module pot fi adăugate la aceeași rețea de comunicații, majorând capacitatea ei de trecere.

Cisterna pentru strangerea apei de ploaie 3Rezervorul din module a fost elaborat pentru a simplifica colectarea apei de ploaie utilizate în diferite scopuri. Astfel, el are ieșiri pentru conectarea furtunurilor, a utilajelor de spălat și altor instalații.

Recipientele sunt dotate cu filtre ce înlătură frunzele și alte substanțe tari, care pot nimeri în apă. De asemenea, acestea au un rezervor ce permite separarea primului flux de apă, care de regulă, este plin cu impurități, acumulate de pe acoperiș.

Totodată, există seturi cu rezervoare mai mici, care pot fi conectate la mașina de spălat. Instalarea e simplă și nu necesită modificări structurale sau lucrări de construcție suplimentare.

Cisterna pentru strangerea apei de ploaie 5Apa de ploaie poate fi folosită în diverse scopuri. În unele părți ale lumii ea poate fi chiar utilizată pentru consum intern. Se mai folosește pentru curățarea diverselor suprafețe, spălarea mașinii, irigarea plantelor – mai ales în perioada verii, când nu este recomandată udarea plantelor cu apă rece din fântână -, dar și pentru spălarea hainelor, în mașina de spălat, sau chiar pentru wc-uri.

Calitățile de spălare a apei de ploaie sunt deosebite și cunoscute din bătrâni. Cei care spală rufe cu apă de ploaie au nevoie de o cantitate foarte mică de detergent, deoarece majoritatea substanțelor care intră în compoziția detergenților au rolul de a deduriza apa.

Dacă este folosită într-un interval de timp scurt, apa de ploaie poate fi colectată în astfel de rezervoare amplasate la suprafaţă. Totuși, dacă doriți să o păstrați pentru o perioadă mai lungă de timp, recomandarea este să vă orientați către rezervoarele destinate amplasării la întuneric, la o temperatură de 5-10 grade Celsius. Astfel, veţi preveni formarea algelor şi a altor vegetale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here