Ce ascunde ETICHETA: sucurile din fructe așa-zis “naturale”, cumpărate din supermarket

0
437

De când au sesizat tendința oamenilor de a se reîntoarce către alimentele și ingredientele sănătoase, comercianții s-au grăbit să-și împodobească rafturile magazinelor cu etichete care mai de care mai colorate, care anunță: PRODUS NATURAL; 100% NATURAL; SUCURI NATURALE DIN FRUCTE; SUCURI NATURALE CU VITAMINE. Totuși, nimeni nu ne spune, cu exactitate: ce înseamnă de fapt “suc de fructe concentrat”? Sau “piureuri de fructe concentrate, acidifiant: acid citric, îndulcitori: aspartan, acesulfan K, vitamine (B1, B2, B6, C, E, biotina, Ca pantotenat, niacină) și provitamina A”?

 

Sucurile din fructe și legume nu au făcut parte din dieta omului decât începând cu secolul 20. Credința generală este că sucurile, fiind derivate din fructe și legume, care sunt socotite alimente sănătoase, trebuie să aibă aceleași caracteristici nutriționale. Nimic mai departe de adevăr!

Dacă analizăm una din etichetele sucurilor de fructe din comerț așa-zis “naturale”, cum este BRAVO multivitamin 12 fructe/9 vitamine , fabricat de RAUCH Austria, vom avea „surpriza” să constatăm că este o diferență foarte mare între alimentul din Natură – luat din copac sau pământ, și ceea ce este conținut în recipientul vândut ca „suc natural”.

Un pahar de suc din comerț conține o cantitate enormă de zahăr, atât din fructoza fructelor, cât și din adaosuri artificiale; acestea se metabolizează rapid în ficat și se transformă în exces de grăsimi, care duc la obezitate, diabet și boli cardiovasculare, cât și la acumularea de toxine în corp.

În mod natural, pe lângă fructoză, un fruct conține și fibre, antioxidanți și alți nutrienți vitali care lucrează armonios și sinergistic între ei, și care se asimilează fără consecințe negative de către organism. Sucul din comerț conține însă o concentrație uriașă de fructoză, în lipsa celorlalți nutrienți benefici.

O analiză mai amanunțită a etichetei pe care am luat-o ca exemplu (a sucului “BRAVO multivitamin 12 fructe/9 vitamine”, fabricat de RAUCH Austria), pune în lumină puterea manipulatorie a marketing-ului, în detrimentul calității nutriționale a produsului.

Iată ce scrie pe etichetă:

Nectar cu multivitamine.
Nectar de fructe cu adaos de îndulcitori. Conținut de fruct: minim 50% suc de fructe din sucuri de fructe/piureuri concentrate și piure de guava cu 8 vitamine și 1 provitamină.

Ingrediente:
– apa
– suc de fructe concentrat (mere, portocale, mandarine, ananas, lămâi, pere, struguri, fructul pasiunii)
– piureuri de fructe concentrate (banane, mere, piersici, mango, caise)
– piure de guava
– acidifiant: acid citric
– îndulcitori: aspartan, acesulfan K,
– vitamine (B1, B2, B6, C, E, biotina, Ca pantotenat, niacină) și provitamina A.
Conține o sursă de fenilanalină. Produs pasteurizat. A se agita înainte de deschidere. După deschidere a se păstra la rece și a se consuma în termen de 3 zile de la deschidere.

Și acum să vedem ce înseamnă fiecare ingredient în parte.

1. Suc de fructe concentrate și piureuri de fructe concentrate

Acest tip de „suc” a fost deshidratat în mare parte prin procese de filtrare, extracție și evaporare. Evaporarea presupune încălzirea sucului la temperaturi înalte, iar extracția presupune adăugarea unor chimicale pentru a obține un produs mai condensat. Chiar și sucul concentrat din fructe integrale poate conține aditivi pentru a păstra culoarea și gustul și a se încadra într-un panel nutrițional.

Concentratele sunt de regulă importate de la producători din diverse țări și reconstituite ulterior cu apă. Originea exactă a fructelor nu este știută de către consumator, iar calitatea este de multe ori inferioară – aspect foarte comun în cadrul sistemului industrial de producție la scară largă. De asemenea, acest proces de reconstituire generează distrugerea multor nutrienți prețioși.

2. Acidifiant – acid citric

Acidul citric care se obține în laborator este produs prin fermentarea glucidelor. Inițial a fost obținut din sucul citricelor, dar acest lucru a devenit prea costisitor pentru marile corporații, așa că, în ziua de azi, se extrage în mare parte din porumb.

În timpul procesării, proteinele existente sunt hidrolizate, generând cantități de acid glutamic liber (glutamat monosodic -MSG). Glutamatul monosodic este foarte nociv pentru organism; acesta generează supra-stimularea celulelor nervoase, până la moartea acestora.

În plus, porumbul este unul din cele mai răspândite alimente modificate genetic. Atât glutamatul monosodic, cât și alimentele modificate genetic nu sunt „recunoscute” și metabolizate de către organismul uman așa cum se întâmplă cu hrana obișnuită. În schimb, se transformă în material toxic care se acumulează în țesuturi. Problemele de sănătate încep cu dereglări ale sistemului gastrointestinal, imunitate scăzută și în final dezvoltarea de tumori și cancer.

3. Îndulcitori: aspartam, acesulfam K

Aspartamul este una din cele mai periculoase substanțe care se adaugă în alimente procesate, care generează o rată foarte ridicată de reacții adverse (migrene, amețeli, stări de rău, spasme musculare, palpitații, dificultăți de respirare, atacuri de anxietate, etc)

Potrivit cercetarilor și medicilor care studiază efectele adverse ale aspartamului, următoarele afecțiuni pot fi declanșate sau înrăutățite prin consumul acestuia: tumori ale creierului, scleroză multiplă, epilepsie, sindromul oboselii cronice, Parkinson, Alzheimer, retardare mentală, limfoma, defecte de naștere, diabet, fibromialgia.

Acesulfamul K este alt îndulcitor artificial care a fost corelat cu tumori renale, migrene, depresii și toxicitate a ficatului. Testele de toxicitate ale acestuia au fost foarte puține și irelevante, dar cu toate acestea a fost aprobat în America pentru consumul populației.

4. Fenilanalina

Aspartamul este produs din combinația a trei chimicale: acid aspartic, fenilanalina, și metanol.

Consumul de fenilanalină poate duce la acumularea în exces a acestei substanțe în creier, care duce la scăderea nivelului de serotonină și astfel la dezechilibre emoționale serioase cum sunt depresia, violența și schizofrenia. Este de asemenea periculos pentru fetus și copiii mici.

5. Vitamine sintetice

Corpul uman este construit astfel încât să poată asimila și metaboliza elementele naturale care se regăsesc în natură. Cele mai multe vitamine și nutrienți sintetici sunt compuși chimici care nu se regăsesc în natură, deci corpul nu le poate recunoaște și asimila. Mai mult decât atât, multe dintre aceste „vitamine sintetice” se pot acumula în cantități toxice în corp. (Vitaminele liposolubile – A, D, E și K sunt cele mai susceptibile de acest lucru, deoarece se acumulează în țesuturile adipoase și în ficat.)

De asemenea, o vitamină sintetică poate stimula metabolismul unei celule, dar nu o poate îmbogăți cu elemente de calitate (cum sunt cele naturale). Rezultatul este o celulă degradată.

În mod natural, vitaminele sunt „grupate” și lucrează în mod sinergetic pentru o absorbție de succes. Adăugând doar câteva vitamine la întâmplare (în cazul acesta C, E, Ca și vitamine B sintetice, care de obicei se produc din petrochimicale), aceasta va determina corpul să reacționeze la ele așa cum ar reacționa la toxine.

6. Pasteurizarea

Pasteurizarea înseamnă încălzirea unui aliment la temperaturi înalte și apoi răcirea rapidă. Este menit să asigure distrugerea posibilelor bacterii aflate în alimente crude. Acest procedeu însă distruge și valoarea nutritivă a alimentului, lipsindu-l în primul rând de prețioasele enzime, contribuind în acest sens la o deficiență serioasă și foarte comună în societatea modernă. În general, producțiile la scară mai mică scad foarte mult riscul de contaminări, caz în care pasteurizarea nu mai este necesară.

 

Alternative sănătoase:

IDEAL: suc din legume și fructe proaspete făcut în casă, la storcător. Cantitatea mai mare trebuie să fie dată de legume, nu de fructe. Încercați să folosiți și pulpa rămasă, adăugând-o în aluaturi, salate sau iaurturi.

BUN: sucuri din legume și fructe naturale, NU din concentrate, fără adaosuri de zahăr, coloranți, conservanți și chimicale. Acestea sunt de asemenea ambalate în sticlă sau în recipiente reciclabile. Există producători români locali care folosesc tehnici sustenabile și tradiționale de producție a acestor sucuri, câteodată chiar și fără pasteurizare. Un aliment local este întotdeauna de preferat celui de import, din punct de vedere nutrițional, cât și sustenabil și economic.

DE EVITAT: o regulă generală bună este evitarea sucurilor care au prea multe ingrediente listate pe etichetă; cu cât mai puține, cu atât mai bine. De asemenea, chimicalele și substanțele sintetice ca cele prezentate mai sus ar fi bine să fie evitate.

Raluca Schachter
Clinical Nutritionist – Certified Metabolic Typing Advisor ®

RESURSE

Dr. Russell L. Blaylock – Excitotoxins: The Taste That Kills
“Dictionary of Food Science and Technology
http://www.naturalnews.com/027853_fruit_juice_sugars.html
http://www.organicconsumers.org/nutricon/qa.cfm
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/06/04/now-they-are-trying-to-sell-you-diet-water.aspx
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23134894
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20166324
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/11/06/aspartame-most-dangerous-substance-added-to-food.aspx

DESPRE AUTOR

Raluca Schachter, Nutritionist Clinic

Am avut întotdeauna o pasiune pentru remedii naturale și înțelepciune ancestrală, care m-au ajutat să dobândesc cunoașterea de care am avut nevoie mai târziu în viață. Rezolvarea problemelor mele de sănătate, cât și nașterea fetiței mele, au fost factorii motivatori principali, care m-au determinat să caut un mod de viață sănătos, real, nealterat și armonios, aproape de natură și pământ. Citește mai departe…

Dacă te abonezi la Newsletter-ul eRomâniaTa.ro vei primi gratuit cele mai noi și apreciate articole direct în căsuța ta de e-mail!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here