Ce ascunde, de fapt, pofta de dulce?

0
5078

Echilibrul zahărului din sânge

Legea internă a organismului uman este bazată pe faptul că, indiferent de situație, trebuie să mențină un anumit nivel de zahăr în sânge. Acest nivel ar trebui să fie întotdeauna în jurul valorii de 70-100 mg/dl (miligrame pe decilitru). Dacă devine prea mare (nu scade sub 125 mg/dl) se numește hiperglicemie (diabet zaharat), iar dacă scade prea mult (sub 70 mg/dl) se numește hipoglicemie. Organismul va face orice pentru a menține la cote normale valorile de zahăr din sânge.

Trebuie menționat aici faptul că glicemia se măsoară întotdeauna dimineața, pe stomacul gol. În mod normal, după o masă, glicemia crește până la cel mult 140 mg/dl, iar după aproximativ 2 ore va scădea din nou sub 100.

Pe măsură ce s-a dezvoltat producția în masă a alimentelor care conțin zahăr, nu au ezitat să apară dezechilibre ale nivelului de zahăr din sânge și bolile atribuite acestora.

Aproape tot ceea ce mănânci se descompune în zaharuri – inclusiv proteinele ​​și grăsimile. Zahărul este folosit cu rol de combustibil și hrană pentru celule dar, din păcate, mulți oameni la nivel mondial consumă cantități foarte mari de zahăr, cca. 67 kg de zahăr pe an. Inclusiv în produsele alimentare pentru copii se folosesc mari cantități de îndulcitori cu un conținut ridicat de fructoză.

Conform statisticilor, în 2014, în România sunt luate în evidență sub tratament medicamentos oral 673.099 persoane cu diabet, iar 202.271 persoane sunt tratate cu insulină (dintre care 3.014 sunt copii).

Dr. Eric Berg, autorul bestseller-ului The 7 Principles of Of Fat Burning (Cele 7 principii pentru arderea grăsimilor, n.t.), explică adevărul despre zahărul din sânge și aduce în atenția oamenilor, modalități sănătoase pentru a combate această criză de zahăr a noii ere în care trăim.

Ce trebuie să știi despre zahărul din sânge

Ficatul joacă un rol foarte important în ceea ce privește nivelul nostru de zahăr din sânge și, de fapt, este organul cel mai ignorat atunci când vine vorba de diabetul zaharat. Ficatul controlează nivelul de zahăr din sânge atunci când nu mănânci, și pancreasul, pe de altă parte, controlează zahărul atunci când mănânci. De asemenea, este responsabil pentru producția hormonului numit insulină. Acest hormon, care în mod normal este produs de pancreas în cantitate suficientă, permite celulelor din corp să absoarbă glucoza și să o transforme în energie, scăzând în același timp nivelul de glucoză din sânge.

Un alt fapt frecvent ignorat este acela că organismul are nevoie de mai mult potasiu, aceasta fiind substanța de care se lipește zahărul pentru a fi extras din sânge. Atunci când avem un nivel scăzut de potasiu înseamnă că avem mai multă poftă de zahăr.

Așadar, pofta de dulce indică nevoia de mai mult potasiu și nu de mai mult de zahăr. De asemenea, corpul nostru are tendința de a-și face rezervele de grăsime atunci când există deficit de potasiu și un nivel necorespunzător, repetat, de zahăr în sânge.

Așadar ce putem face pentru a minimiza pofta de dulce și pentru a restaura echilibrul nivelului de zahăr din sângele nostru? Iată câteva sfaturi de la Dr. Berg, care ne pot ajuta să ne menținem organismul în echilibru și să prevenim deteriorarea lui:

7 sfaturi pentru economisirea insulinei

  • Sfatul 1:

Mănâncă mai multe legume! Corpurile noastre au nevoie de echivalentul a 7 cești de legume pe zi – o necesitate pentru echilibrul zahărului din sânge.

  • Sfatul 2:

Mănâncă mai puțin zahăr. Corpul nostru nu mai este capabil să gestioneze zahărul din sânge atunci când consumăm cantități prea mari.

  • Sfatul 3:

Evitați medicamentele care scad nivelul zahărului din sânge, cu excepția cazului în care glicemia dumneavoastră este prea mare.

  • Sfatul 4: 

Atunci când ficatul este afectat datorită consumului prea mare de alcool sau de junk food, i se inhibă capacitatea sa de a controla nivelul zahărului din sânge. Însănătoșește-ți ficatul, proteajază-l și îngrijește-l.

  • Sfatul 5:

Efortul fizic intens mărește nivelul hormonilor de creștere, care au proprietăți anti-îmbătrânire și, de asemenea, ajută la protejarea ficatului.

  • Sfatul 6:

Odihnește-te bine cel puțin 7-8 ore.

  • Sfatul 7: 

Superalimentele precum varza kale sunt foarte bune pentru vindecarea și protejarea ficatului și, de asemenea, aduc un aport de potasiu dietei tale.

Așa cum am menționat mai sus, pofta de dulce indică nevoia de mai mult potasiu și nu de mai mult de zahăr. De aceea, este bine să avem în vedere și următoarele

Surse naturale de potasiu:

Cartofii dulci

Sunt considerați a fi una dintre cele mai bogate surse de potasiu. Un astfel de cartof conține circa 0,7 grame de potasiu și 130 kcal, aproximativ 17% din doza zilnică recomandată.

În afară de potasiu, cartofii dulci mai conțin beta-caroten și vitamina A, antioxidanți cu numeroase proprietăți benefice pentru sănătate.

Frunzele de sfeclă

Acestea nu excelează doar la capitolul vitaminei A, pe care o furnizează din plin, ci și în privința aportului de potasiu – de circa 0,65 grame în 80 de grame de frunze. Dacă nu le-ați mai consumat, este bine să știți că înlocuiesc cu succes varza în orice tip de rețetă.

Fasolea albă

Asemenea altor leguminoase, fasolea albă este o sursă excelentă de amidon, proteine și fibre. O cantitate de 80 de grame de fasole uscată conține 0,6 grame de potasiu. În plus, completează și necesarul zilnic de fier, un alt mineral esențial bunei funcționări a organismului.

Toate tipurile de fasole conțin potasiu, inclusiv cea verde, dar în cantități mai reduse.

Curmalele

Mai rar asociate cu sursele naturale de potasiu, curmalele furnizează mineralul într-o cantitate de aproximativ 0,5 grame, în fiecare porție de câte 100 de grame.

Roșiile

Doar 50 de grame de pastă de roșii conțin 2,8 miligrame de vitamina E (o cincime din doza zilnică recomandată), 0,6 grame de potasiu, 34 miligrame de licopen (antioxidant despre care s-a descoperit că ar preveni numeroase tipuri de cancer) și 57 kcal.

Legumele cu frunze verzi

Varza kale, menționată anterior, mangoldul (sfecla elvețiană, cu textura asemanătoare spanacului), broccoli, varza de Bruxelles, salata verde, sparanghelul și alte legume cu frunze verzi conțin, în fiecare 100 de grame consumate, câte 0,6 grame de potasiu, ceea ce acoperă 16% din necesarul zilnic al acestui mineral.

Cartofii copți

În doar 100 de grame de cartofi copți, consumați cu tot cu coajă, se regăsesc 0,53 grame de potasiu, adică 15% din doza zilnică recomandată. Întrucât conțin o cantitate mare de carbohidrați simpli, cartofii copți nu sunt recomandați persoanelor diagnosticate cu diabet. Nu același lucru este valabil și pentru cartofii dulci.

Caisele uscate

Mai puțin cunoscute pentru conținutul lor de potasiu, 100 de grame de caise uscate furnizează 1,2 grame din acest mineral, acoperind până la 33% din necesarul zilnic al nutrientului. Alte fructe uscate bogate în potasiu sunt stafidele, piersicile, prunele și smochinele.

100 grame de stafide ne asigură 18% din necesarul zilnic, 100 de grame de prune uscate ne asigură 20% din necesarul zilnic, iar 100 de grame de smochine uscate asigura 19% din necesarul zilnic recomandat.

Fructele de avocado

În 100 de grame de avocado, se regăsesc 0,48 grame de potasiu și 170 de kcal. Așadar, acest fruct exotic nu este recomandat exclusiv pentru grăsimile sănătoase pe care le furnizează, ci și pentru completarea aportului de potasiu.

Ciupercile

Ciupercile sunt alte surse alimentare excelente de potasiu, oferind aproximativ 0,3 grame din acest mineral la fiecare 100 de grame consumate. Conținutul de calorii pentru această porție este de doar 28 kcal.

Fisticul, migdalele și nucile

La 100 de grame de fistic avem 1 gram de potasiu, adică 29% din necesarul zilnic. De asemenea, nucile, migdalele, castanele și nucile caju sunt foarte bogate în potasiu. 100 de grame de migdale ne asigură 17% din necesarul zilnic de acest mineral.

Semințele de dovleac și floarea soarelui

Semințele de dovleac ne aduc la 100 de grame un aport de 0,9 grame de potasiu, adică 26% din necesarul zilnic. De asemenea, semințele de floarea soarelui ne aduc 0,8 grame de potasiu la 100 de grame, adică 24% din necesarul zilnic.

Bananele

În mod surprinzător, bananele se află la baza listei alimentelor cu un aport bogat de potasiu, deși sunt asociate în mod special cu acest nutrient. O banana medie, de 110 grame, conține circa 0,4 grame de potasiu, asigurând 12% din necesarul zilnic al acestui mineral.

Alte fructe bogate în potasiu sunt nectarinele și piersicile, la 100 de grame asigură 6% din necesarul zilnic, papaya (23% din necesarul zilnic), fructele kiwi (9% din necesarul zilnic), portocalele (5% din necesarul zilnic) și strugurii (5% din necesarul zilnic).

Aceste informații și sfaturi te vor ajuta să treci peste miturile legate de prezența zahărului din sânge și îți vor oferi posibilitatea de asigurare a unui aport nutrițional zilnic optim și de prevenire a deteriorării organelor vitale implicate în echilibrarea organismului tău.

Surse: Well.org, SfatulMedicului.ro, dietetik.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here