Adaptogenii – de ce sunt esențiali pentru organism, mai ales în situații de stres?

0
1373
Adaptogeni - Ginsengul siberian
Adaptogeni - Ginsengul siberian

Adaptogenii – o denumire cheie, tot mai des întâlnită pe blog-urile și website-urile care promovează un stil de viață sănătos, în magazinele naturiste sau restaurantele care s-au specializat pe servirea de sucuri și preparate naturale. Ce sunt, de fapt, acești adaptogeni și cum pot ei să modifice răspunsul organismului la stres?

 

Plantele adaptogene sunt considerate un miracol al naturii datorită proprietăților lor unice, care pot crește abilitatea organismului uman de a se adapta la factori de stres și de a normaliza funcțiile metabolice în situații foarte solicitante.

Adaptogenii îmbunătățesc capacitatea organismului de a răspunde rapid la stres fără expunere îndelungată la efectele negative ale cortizolului. Datorită lor, organismul nu mai ajunge în faza de epuizare fizică și psihică cauzată de stres, reducându-se astfel riscul declanșării și progresiei tulburărilor induse de stres (de ex.: îmbătrânirea prematură, creșterea glicemiei, a colesterolului, a tensiunii arteriale, slăbirea musculaturii și a densității osoase).

Printre beneficiile aduse de aceste plante adaptogene se numără și îmbunătățirea stării sitemului hormonal, ceea ce face ca răspunsul corpului la stres să se modifice. Astfel, abilitatea organismului de a gestiona oboseala sau anxietatea crește simțitor.

Ceea ce este cel mai interesant la aceste plante adaptogene este faptul că ele își adaptează funcțiile benefice în funcție de nevoile pe care le ai. Astfel, atunci când te confrunți cu o afecțiune, creează reacții care îți stimulează sistemul imunitar, iar atunci când pur și simplu ești obosit sau stresat, ele acționează pentru reglarea sistemului hormonal și nervos.

Mai mult decât atât, plantele adaptogene facilitează accesul celulelor la resursele de energie, le ajută pe acestea să elimine substanțele toxice și facilitează accesul la oxigen.

Adaptogeni - Busuiocul sfant
Adaptogeni – Busuiocul sfânt

Printre cele mai redutabile plante adaptogene, se numără Rhodiola, Schizandra, Ceaiul verde, Sâmburii de struguri, Busuiocul, Ginsengul asiatic, Ashwagandha. Unele, precum busuiocul, pot fi consumate ca ingrediente în diferite feluri de preparate (salate, smoothie-uri etc.), iar altele sunt consumate ca suplimente sau sub formă de ceai.

“Fiecare dintre ele are proprietăți unice și acționează puțin diferit față de celelalte, dar, în general, adaptogenii ajută organismul să se ocupe de stres.”, arată dr. Brenda Powell, Co-director medical al Centrului pentru medicina integrativă, din cadrul Institutului de Sănătate al Clinicii din Cleveland. „Scopul acestor plante este de a ne a readuce la starea de echilibru”, subliniază aceasta.

Chiar au eficiență adaptogenii?

Adaptogeni - Schisandra
Adaptogeni – Schisandra

Se pare că da! „Adaptogenii pot face pentru glandele suprarenale ceea ce face exercițiul fizic pentru mușchii noștri”, afirmă dr. Powell.

„Când exersăm un sport, corpul nostru este supus stresului fizic. Dar, pe măsură ce continuăm să ne antrenăm, corpul devine mai bun în a face față stresului datorat exercițiilor respective, astfel încât nu mai obosim atât de ușor, iar pulsul nu mai crește atât de mult. Atunci când luați adaptogeni, vă antrenați corpul pentru a face față efectelor stresului”, explică aceasta.

Powell spune că plantele fac acest lucru interacționând cu axa hipotalamo-pituitar-suprarenală și sistemul simpato-adrenal, ambele fiind implicate în răspunsul organismului la stres. “Adaptogeni pot schimba producția de hormoni și răspunsurile fiziologice la stres pentru a ajuta organismul (ca întreg, pornind de la minte până la sistemul imunitar, inclusiv nivelul de energie) să funcționeze așa cum ar trebui”, arată Powell.

Chiar dacă nu există multe cercetări științifice cu privire la modul în care adaptogenii contribuie la sănătatea umană, înțelepciunea antică orientală și numărul tot mai mare de oameni, care au cunoscut efectele benefice ale acestor tipuri de plante, ne fac să credem că acești adaptogeni sunt încă un ajutor pe care natura îl oferă cu dărnicie omului.

Care sunt cele mai bune plante adaptogene?

Fiecare adaptogen are o funcție ușor diferită, astfel încât “răspunsul la întrebarea de mai sus depinde de afecțiunea specifică pe care o întâmpinați”, spune Powell.

Iată câțiva dintre cei mai renumiți adaptogeni și întrebuințările lor:

1. Adaptogeni pentru stres pe termen lung

Adaptogeni - Ashwaganda
Adaptogeni – Ashwaganda

Dr. Powell recomandă Ashwagandha și Ginsengul asiatic pentru a calma sursele de stres pe termen lung și dezechilibrele hormonale care pot rezulta din acestea. 

Ashwagandha este o plantă adaptogenă care a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri în medicina ayurvedică. Este folosită pentru creșterea nivelului de energie, a vitalității, a rezistenței și promovează longevitatea. De asemenea, medicii naturiști o recomandă în cazurile de insomnie sau oboseală cronică, dar și pentru îmbunătățirea funcției endocrine a organismului.

Unele cercetări demonstrează, de asemenea, faptul că Busuiocul sfânt, sau Tulsi, poate ajuta la scăderea nivelului de stres din organism.

2. Adaptogeni pentru stres și anxietate acută

Adaptogeni - Ginsengul siberian
Adaptogeni – Ginsengul siberian

Unele cercetări sugerează că Ginsengul siberian (cunoscut și ca Eleutherococcus Senticosus), Rhodiola Rosea și Schisandra pot ajuta în medierea răspunsurilor corpului la stresul de tipul “luptă sau fugi”. Ginsengul siberian este utilizat pentru a stimula sistemul imunitar, rezistența fizică și sănătatea sexuală; Rhodiola îmbunătățește energia, performanța fizică și memoria. Pentru că funcționează ca un termostat pentru hormoni, Rhodiola are abilitatea de a regla nivelul de cortizol atunci când acesta este prea scăzut sau prea ridicat. Extractul de Rhodiola Rosea este al doilea cel mai cunoscut și folosit adaptogen pe plan mondial, după Panax Ginseng.

Adaptogeni - Rhodiola
Adaptogeni – Rhodiola Rosea

Schisandra îmbunătățește funcția hepatică și problemele gastro-intestinale. Datorită funcției de protecție hepatică, atribuită fructului Schisandra, acest adaptogen este recomandat în cazul leziunilor hepatice, consumului excesiv de alcool, prezenței unor microorganisme nocive, toxine, sau în cazul acumulării de grăsimi în interiorul celulelor și al diviziunii celulare anarhice.

3. Adaptogeni pentru sănătatea sistemului imunitar

Adaptogeni - Ganoderma
Adaptogeni – Reishi (Ganoderma)

Reishi (Ganoderma) și Ginseng-ul sunt considerați adaptogeni stimulatori ai imunității organismului.
Reishi (Ganoderma) este o ciupercă extrem de rară, cunoscută în Extremul Orient pentru eficiența sa în reducerea simptomatologiei unei game variate de afecțiuni, fiind numită “ciuperca nemuririi, marele protector imunitar, spiritual și mental”. În urma cercetărilor din ultimele decenii, autoritățile japoneze au inclus ciuperca Reishi în lista oficială de produse complementare antitumorale. Pe lângă stimularea selectivă a funcțiilor organismului, ajutându-l să se adapteze fizic, psihic, imunitar (efect adaptogen), Reishi (Ganoderma) are efecte dovedite în echilibrarea sistemului imunitar și a diviziunii celulare normale. Totodată, ajută la îmbunătățirea tonusului și vitalității celulare.

Cum introduci adaptogenii în dietă?

Unele plante adaptogene se pot găsi sub formă de capsule. Dr. Powel avertizează însă că trebuie să ne asigurăm de calitatea produsului. „O mulțime de companii de suplimente fac o mixtură din mai multe plante, fiind vorba de cantități foarte mici din fiecare. Acești producători se așteaptă sau speră să obțină un efect sinergetic”, spune ea.

Plantele adaptogene pot fi introduse în dieta zilnică, fie ca amestecuri de ierburi folosite pentru infuziile de ceai, fie sub formă de pulberi adăugate la diferite preparate precum salate, supe, dressing-uri, smoothie-uri etc.

Adaptogenii prezintă efecte secundare?

Dr. Powell spune că există puține dovezi care să sugereze că plantele adaptogene pot provoca efecte secundare sau probleme de sănătate – deși, ca orice plantă, și acestea pot fi alergene sau pot provoca tulburări gastrointestinale pentru unele persoane.

Deși sunt plante foarte sigure pentru majoritatea oamenilor, consider că adaptogenii pot fi priviți mai degrabă ca un «bandaj» decât ca un remediu vindecător. Oamenii își doresc de obicei să ia acești adaptogeni pentru a fi ajutați să facă față stresului cronic de care suferă, doar pentru că nu găsesc altă cale”, spune Powell. „Chiar dacă este mai ușor să luați o pastilă decât să vă schimbați stilul de viață, efortul de a ajunge la cauza principală care a determinat starea de stres, pentru a o înțelege, este mai sănătos pe termen lung”, recomandă aceasta.

Silviu Stănculeț

Surse bibliografice:

http://time.com/5025278/adaptogens-herbs-stress-anxiety/

https://www.alevia.com.ro/articles/ce-sunt-plantele-adaptogene-si-cum-ne-pot-ajuta/

http://www.sanatatesistaredebine.ro/plante-medicinale-9/ce-sunt-plantele-adaptogene-395.html

http://blog.suplimente-naturiste.com/2012/03/02/ce-sunt-si-cum-ne-ajuta-substantele-adaptogene/

Dacă te abonezi la Newsletter-ul eRomâniaTa.ro vei primi gratuit cele mai noi și apreciate articole direct în căsuța ta de e-mail!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here