10 moduri eficiente pentru dezvoltarea inteligenţei emoţionale la copii

0
2074

Un nivel ridicat de inteligenţă emoţională prezent la copiii noştri este cel mai bun mod prin care ne putem asigura că aceştia vor trăi o viaţă fericită, de succes, şi vor fi responsabili ca şi adulţi. Iată zece moduri prin care vă puteţi ajuta copiii pentru a atinge un grad ridicat de inteligenţă emoţională:

1. Fiţi voi, ca şi părinţi, principalul model de inteligenţă emoţională

Da, copiii vă analizează îndeaproape. Ei observă modul în care reacţionaţi la frustrare, ei vad cât de rezistenţi sunteţi, şi îşi dau seama dacă sunteţi conştienţi de propriile sentimente şi de sentimentele altora.

2. Fii dispus să spui “nu” copiilor tăi

Există o mulţime de lucruri disponibile în ziua de azi pentru copii. Iar copiii tăi vor avea tendinţa să ceară o mulţime din ele. A spune “nu” va da copiilor tăi oportunitatea de a se confrunta cu dezamăgirea şi de a învăţa controlul impulsivităţii. Într-o anumită măsură, sarcina ta ca parinte este de a permite copiilor să cunoască şi frustrarea, pentru ca aceştia să-şi poată găsi, încă de mici, calea de a o putea gestiona şi prelucra într-un mod folositor. Copiii care primesc întotdeauna ceea ce-şi doresc, de obicei nu sunt foarte fericiţi.

3. Fii conştient de punctele tale slabe

Cunoaşte-ţi propriile tale slăbiciuni – ce te face să ieşi din firescul tău şi ce reprezintă acestea cu adevarat? Este oare din cauza faptului că nu mai deţii controlul? Sau că nu eşti destul de respectat? În spatele acestor slăbiciuni se află întotdeauna o frică de ceva anume. Caută să-ţi cunoşti propriile frici pentru a înlătura pe cât posibil situaţia de a-ţi pierde cumpătul în prezenţa copiilor tăi. Recunoaşterea propriilor slăbiciuni nu le va face pur şi simplu să dispară, dar, în primă fază, te va ajuta să găseşti modalităţi prin care să le poţi gestiona mai uşor.

4. Exersează şi perfecţionează-ţi abilitatea de a nu critica

Etichetează sentimentele şi evită injuriile. Spune “El pare supărat”, mai degrabă decât “ce nesimţit.” Atunci cand copiii tăi se plâng de ceva anume, este preferabil să le spui ceva de genul “pari trist”, decât pur şi simplu să le ceri să se oprească. Este bine să îi ajuţi pe copii să conştientizeze şi să exprime sentimentele pe care ajung să le trăiască, altfel ei vor ajunge doar să le îngroape adânc în subconştient, ceea ce le va face mai puternice.

5. Începe să-ţi îndrumi copii

Atunci când copiii dvs. ajung la vârsta la care vă pot înţelege mai bine limbajul, puteţi începe să-i îndrumaţi pentru a-i ajuta să fie mai responsabili. În loc să le spuneţi “pune-ţi pălăria şi mănuşile”, puteţi să-i întrebaţi “ce anume îţi trebuie ca să fii pregătit pentru şcoală?”. Obişnuinţa de a le spune în mod constant copiilor ce anume trebuie să facă nu-i ajută să-şi dezvolte încrederea şi responsabilitatea.

6. Străduieşte-te mereu să ajungi la miezul problemei

Este bine să conştientizezi faptul că ai o responsabilitate faţă de orice problemă întâmpinată. Majoritatea dificultăţilor din familie capătă o amploare mai mare atunci când părinţii reacţionează într-un mod care exacerbează problema. În cazul în care copilul dumneavoastră face o greşeală, amintiţi-vă cât de important este să oferiţi un răspuns calm şi bine gândit.

7. Implicaţi-vă copiii în treburi casnice de la o vârstă cât mai fragedă

Cercetarile au arătat faptul că atunci când copiii sunt implicaţi în treburi casnice de la o vârstă fragedă tind să fie mai fericiţi şi cu mai mult succes în viaţă. De ce? Prin această cale, încă de la o vârstă fragedă, sunt învăţaţi să simtă că sunt o parte importantă a familiei. Copiii doresc să facă parte din ceva şi să se simtă valoroşi.

8. Limitaţi accesul copiilor la mania mass-media

Copiii au nevoie să se joace, nu să petreacă timp în faţa unui ecran. Pentru a le dezvolta creativitatea şi abilităţile de rezolvare a problemelor, lasă-le ocazia copiilor tăi să se joace liber, fără reguli, un anumit scop sau o anumită răsplată. O mare parte din piaţa mass-media le poate “preda” copiilor lecţii despre consumerism, sarcasm şi violenţă. Ceea ce copiii vor învăţa de la tine şi din joaca liberă cu alţi copii va constitui baza pentru viitorul inteligenţei lor emoţionale.

9. Discutaţi deschis despre sentimentele trăite în familie

Stabiliţi ţelurile emoţionale ca şi familie. Acestea ar putea fi: “fără ţipete”, “fără porecle”, “să fii respectuos în orice moment”, etc. Familiile care vorbesc despre obiectivele lor sunt mai conştiente de ele şi vor avea şanse mai mari în a le atinge. În calitate de părinte, va trebui să vă conformaţi întocmai cu regulile stabilite.

10. Priviţi-vă copii ca fiind minunaţi

Nu există nici o modalitate mai bună de a crea inteligenţa emoţională în copilul dumneavoastră decât aceea de a-i percepe minunaţi şi capabili. O lege a universului spune că “ceea ce gândeşti se amplifică”. Dacă vă priviţi copilul şi vă gândiţi la el ca fiind minunat, veţi obţine un “mult mai minunat”. Dacă vă gândiţi la copilul dumneavoastră ca fiind “o problemă”, veţi obţine o “mulţime de probleme”.

Este foarte bine ca un copil să aibă un IQ ridicat, dar, dacă la acesta se adaugă şi un “EQ” ridicat (coeficient emoţional – n.t.), este şi mai bine. Faceţi din aceste zece idei obiceiurile dumneavoastră de zi cu zi şi veţi oferi copiilor voştri cele mai bune şanse de a fi fericiţi, stabili emoţional şi responsabili.

Traducere: Silviu Stănculeţ

Sursa: Brainy Child

Abonează-te la Newsletter-ul eRomâniaTa.ro pentru a primi cele mai noi și apreciate articole direct în căsuța ta de e-mail!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here